Hlavní obsah

Kulturní svět vzpomíná na Pavarottiho

Novinky, DPA, ČTK, Stanislav Dvořák

Jako na vynikajícího partnera a umělce bude na Luciana Pavarottiho vzpomínat sopranistka Gabriela Beňačková, která ho při mnoha zahraničních vystoupeních poznala osobně. Podle ní měl nezapomenutelný hlas, který nebude nahraditelný. Jeho smrt zasáhla i pěvce Plácida Dominga a italského ministra kultury Franceska Rutelliho. Pavarotti podlehl ve čtvrtek rakovině slinivky.

Článek

"Jako člověk byl báječný. Odzpívala jsem s ním spoustu představení Pucinniho Bohémy, kterou jsme spolu dělali ve Vídni, v Hamburku a také v Itálii. Měla jsem ho moc ráda - byl to velice dobrosrdečný člověk, který mi spoustu věcí poradil. Třeba když jsem zpívala v londýnské Covent Garden, kde on účinkoval v Tosce a já měla Fidelia. Měla jsem ho moc ráda," řekla Beňačková.

Spolu se prý vídávali i jako kolegové v 90. letech v Metropolitní opeře v New Yorku. "Byl to spíš pěvec než herec, ale patřila k němu i ta hřmotná postava - zkrátka takový byl. Je mi moc líto, že zemřel," dodala. Podle hudebního publicisty Ivana Rumla, který v rozhlase připravuje pořad Krásné hlasy, ztratila světová operní kultura velikého pěvce. "Pro naši generaci byl Pavarotti symbolem tenoristy," řekl.

Upozornil i na jeho megakoncerty "tří tenorů" (spolu s Plácidem Domingem a Josém Carrerasem) na stadionech, jimiž přilákal k vážné hudbě desetitisíce posluchačů. "Patřila k nim vystoupení v Římě, v londýnském Hyde Parku, v Central Parku v New Yorku či pod Eiffelovou věží v Paříži. Myslím si, že jeho pěvectví se dá srovnat s Enrikem Carusem. Byl to král mezi tenoristy," dodal Ruml. 

Gigant 20. století

Podle italského ministra kultury Franceska Rutelliho byl pěvec gigantem 20. století. "Zůstane po něm nezacelitelná mezera pro všechny fanoušky velké italské hudby," uvedl pro tisk. V úterý ministerstvo oznámilo záměr udělit Pavarottimu ocenění za "vynikající výkony v italské kultuře."

"Vždy jsem obdivoval Bohem danou dokonalost jeho hlasu, ten nezaměnitelný zvláštní témbr od hloubek až po vrchol tenorova rozsahu," reagoval na smrt kolegy Plácido Domingo. "Měl jsem rád jeho nádherný smysl pro humor. Když jsme někdy koncertovali s José Carrerasem... museli jsme si připomínat, že zpíváme platícímu publiku, tolik jsme si to užívali," dodal.

José Carreras prohlásil, že na Pavarottiho bude vzpomínat jako na jednoho z největších světových tenorů. "Není pochyby o tom, že byl jedním z největších tenorů všech dob," upřesnil. Připomněl také, že Pavarotti byl velmi zábavný a velmi rád a zábavně vařil. "Musíme si ho pamatovat jako báječnou charizmatickou osobnost, velmi dobrého přítele a výborného hráče pokeru," dodal Carreras.

Italský filmový režisér Franco Zeffirelli k úmrtí proslulého umělce výstižně prohlásil: "Byli tenoři a byl Pavarotti".

Ze světových politiků jako jeden z prvních reagoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy, podle kterého byl Pavarotti nejznámějším klasickým zpěvákem na světě, nejlepší inkarnací tenoru od doby Enrika Carusa. "Jeho umělecké kvality, jeho vřelost a charizma unášely celý svět," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela operní legenda Luciano Pavarotti

Slavný italský operní pěvec Luciano Pavarotti zemřel. Oznámily to ve čtvrtek ráno světové agentury s odvoláním na Pavarottiho manažera. Zdravotní stav...

Výběr článků

Načítám