Hlavní obsah

Cenzoři si brousí zuby na nový film autora Zkrocené hory

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští cenzoři si podle informací BBC brousí zuby na film Lust, Caution režiséra Anga Leeho, který sklidil největší slávu předloni se Zkrocenou horou. Vadí jim především sex. Západní kritici ale tvrdí, že film je až příliš opatrný.

Článek

Ang Lee právě představil svůj film na mezinárodním festivalu v Benátkách a zahraniční kritici ho považují za příliš opatrný, publikum podle nich nechá chladným.

Lust, Caution je příběhem ze Šanghaje za druhé světové války. Čínská hrdinka tam má za úkol lstí zlikvidovat muže, který spolupracuje s japonskými okupanty.

Čínští cenzoři nestrpí sexuální scény, a proto budou před uvedením v Číně odstraněny. V Americe je film přístupný od sedmnácti let. Sám režisér říká, že to není pornografie, ale ani film pro děti. 

Neunikli Piráti z Karibiku ani Stouni

Lust, Caution bude dalším z dlouhé řady filmů, které Číňané kvůli své vládě nemohou vidět v původní verzi. Nedávno v Číně prostříhali třetí pokračování Pirátů z Karibiku tak důkladně, že film chvílemi nedával smysl.

Známá je také kauza Rolling Stones v Číně. V roce 2006 tamní cenzoři trvali na tom, aby legendární skupina vypustila na koncertě pět písniček, které se jim zdály moc odvážné. "Jsem rád, že (čínské) ministerstvo kultury chrání morálku přistěhovaných bankéřů a jejich přítelkyň," usmál se tehdy Mick Jagger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám