Hlavní obsah

Nové knihy - J. M. Coetzee, Albert Cohen i Robin Cook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud tento týden vyrazíte do knihkupectví mezi novinkami narazíte například na román nositele Nobelovy ceny Johna Maxwella Coetzee Mládí nebo na lékařskou sci-fi Robina Cooka Smrtelný strach.

Článek

John Maxwell Coetzee: Mládí

Próza Mládí navazuje na vzpomínkovou knihu Chlapectví. Vypravěč a hlavní hrdina v jedné osobě se přestěhuje z Kapského Města do Londýna, aby se vymanil jak z vlivu rodičů, tak z nezdravé politické atmosféry, která v Jižní Africe vládne.

Chce se zde věnovat literatuře, zároveň si však musí najít obživu. Ve svých úvahách, nakolik smí umělec - budoucí umělec - ustoupit požadavkům "obyčejného" světa, i o způsobu umělecké tvorby a jejím smyslu se v duchu odvolává na své vzory Eliota, Rimbauda, Baudelaira a další a zároveň se s nimi dostává do pomyslných sporů. Prožívá rovněž milostná rozčarování obojího druhu - je zklamáván i zklamává. Ujasňuje si, zda k tomu, aby tvořil pravdivě, je nutné, aby byl umělec zamilovaný či trpěl, nebo aby jeho tvorba vycházela ze skutečných sexuálních zážitků... 

Metafora, váz., 180 str., 199 Kč

Robin Cook: Smrtelný strach

Vědeckofantastický lékařský horor, který čtenáře zve na úděsnou odyseu k pramenům života a smrti.

Doktor Jason Howard, zkušený internista ve velké bostonské nemocnici, se ocitne v situaci, s níž se nemůže smířit: pacienti mu doslova odcházejí pod rukama. Přitom jde o lidi, kteří nedávno absolvovali celkovou lékařskou prohlídku a byli naprosto zdraví. A příčina smrti? Padesátníci v průběhu několika týdnů zestárnou a umírají jako století starci. Doktora Howarda se zmocní strach z nové zákeřné choroby. Nebo snad nejde o nemoc? Lékař se pustí do zápasu s neznámým nebezpečím, proniká do tajemství genetického inženýrství a zjišťuje, jak strašně se dá zneužívat věda.

Euromedia Group - Knižní klub, překlad Zdeněk Knězek, 208 str., 219 Kč

Albert Cohen: Milá Páně

Román Milá Páně o lásce žida a protestantky, zasazený do Ženevy počátku druhé světové války, vznikal třicet let ve čtyřech různých verzích. 

Ženy "hloupnoucí láskou", jež jejich "sexuální otroctví" přivádí k chování "idiotek", tu skutečně dopadají hůř než muži. Spíš než o lásce je to román o nemožnosti ideální lásky, jež se musí nutně časem strávit a vyčerpat, o zničující žárlivosti, o zhoubné ironické inteligenci nahlodávající červem pochybnosti i nejkrásnější chvíle. Zároveň je to i román o židovství, plný úzkosti a strachu pronásledovaného národa, ale i rozkladného, černého, neodolatelného humoru.

Paseka, překlad Alena Ondrušková, Marie Janů, 672 str.

Carlos Ruiz Zafón: Stín větru

Stín větru, strhující příběh s prvky historického i gotického románu, se stal bestsellerem nejen ve Španělsku, ale i v ostatních evropských zemích. Vypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere již jako zralý muž vzpomíná na dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe.

Hrdina knihu získá na tajuplném Pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a nastoupí tak na spletitou cestu iniciace do světa literatury i dospívání. Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem enigmatického Caraxe na straně druhé se začnou protínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevnatý propletenec

Dokořán, překlad  Athena Alchazidu, váz.,  440 str,  299 Kč

Michael Crichton: Kongo

Slavný román Michaela Crichtona, který byl také zfilmován začíná v hlubokém africkém deštném pralese, v sousedství ruin legendárního Ztraceného města Zinj, kde byla brutálně povražděna výprava osmi amerických geologů. Obraz zpustošeného tábora doputuje desetitisíce kilometrů ke Karen Rossové, která má projekt na starost. Videokazeta ukazuje stržené stany, vybavení rozházené v blátě vedle mrtvých těl a v této zkáze jediný pohyb - rozmazaný temný stín postavy.

V San Franciscu provádí Peter Elliot, primatolog, pokusy s Amy, nevšední gorilou, která ovládá již 620 posunkových znaků a ráda svými prsty kreslí. Její obrázky s velkou přesností připomínají stránky z portugalské knihy z roku 1642 popisující starověké Ztracené město. A tak se Amy stává součástí nové expedice do Konga...

Baronet, překlad Vladimír Hanák, 360 str., váz., 254 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám