Hlavní obsah

Vzpomínání na Traveling Wilburys

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superskupinu Traveling Wilburys spontánně a jaksi mimoděk uvedli do života exbeatle George Harrison a Jeff Lyne, zakladatel kapely ELO, v roce 1988. Na začátku byla jejich prosba, aby jiní skvělí muzikanti, Roy Orbison a Tom Petty, přišli do studia Boba Dylana a pomohli jim nahrát B-stranu Harrisonova singlu This Love.

Článek

Vytvořili společně písničku Handle With Care, a jelikož se jim v této sestavě dobře pracovalo, rozhodli se nahrát album. Vyšlo v říjnu 1988 pod názvem Traveling Wilburys Vol 1.

V sestavě skupiny se vedle jmenovaných umělců (včetně Boba Dylana, který se coby majitel studia s radostí přidal) později objevil Jim Klethmer, jako hosté i Ringo Starr, Mike Campbell a další. V roce 1990 vydala kapela album Traveling Wilburys Vol. 3, čímž její aktivita v podstatě skončila.

Pracovala ovšem také na kompilaci Nobody's Child. Výtěžek z jejího prodeje putoval na konto nadace na pomoc rumunským sirotkům, kterou vedla Harrisonova manželka Olivia Arias.

Yoko Ono i Linda McCartneyová

Na počinu se podílely také Yoko Ono, vdova po Johnu Lennonovi, a Linda McCartneyová, manželka dalšího z členů Beatles.

V současné době žijí tři zakládající členové skupiny. Orbison zemřel v roce 1988, krátce po nahrání prvního alba, a Harrison roku 2001.

Prázdninová kompilace Collection nabízí dvě alba a DVD, na nichž jsou zručnost, lehkost a poctivé bluesové a countryové kořeny představeny.

Je evidentní, že muzikanti brali kapelu jako nevážný projekt, jako "záminku" ke společnému hraní. Navíc tu byla neopakovatelná přátelská nálada jejich úvodního alba, která se, žel, z poněkud více country a folkem vyzdobené "dvojky" trochu vytratila. Jejich debut se podle amerického magazínu Rolling Stone stal jedním ze sta nejlepších alb historie. Dostal dvojité platinové ocenění a navrch v roce 1989 i Grammy.

Součástí Collection jsou skladby nově zmixované i dosud nepublikované (Maxime, Like A Ship), čtyřiadvacetiminutový film a klipy kapely.

Ve verzi deluxe je možné s nosiči zakoupit také čtyřicetistránkovou publikaci, ve které jsou snímky muzikantů a jejich hudební poznámky a zápisky.

Reklama

Výběr článků

Načítám