Hlavní obsah

Stouni si přivezou i pračky a ledničky

Novinky, Barbara Hajná, Jaroslav Rudiš, Jaroslav Špulák
PRAHA

Kameny se dovalily do Prahy: dnes v podvečer přiletí do české metropole Rolling Stones. V neděli večer rozpálí Letenskou pláň. Spolu s nimi přijíždí kamióny a autobusy s třemi sty členy doprovodu. Někteří zde pracují již týden.

Článek

"Kamióny s vybavením pro čtyřdenní pobyt skupiny v Praze obsahují kromě techniky pro přípravu koncertu a zařízení šaten i veškeré domácí příslušenství - včetně praček, sušiček, vařičů, lednic a podobně," řekl Právu Robert Porkert z pořadatelské agentury Interkoncerts. "Žádné nadstandardní požadavky ale skupina nemá," dodal.

Kytarista Keith Richards proslul množstvím kytar, které s sebou obvykle vozí, ale jejich počet pro pražský koncert není podle Porkerta znám. Podrobnosti o pražském programu Micka Jaggera a jeho kolegů společnost Interkoncerts nechce zveřejňovat. Jisté je, že si skupina prohlédne Prahu a že Jagger tu v sobotu na zatím neznámém místě oslaví s rodinou a přáteli šedesátiny.

Pro oslavu Jaggerových šedesátin jsou podle informací Práva rezervovány tři pražské podniky, mezi kterými se bude rozhodovat až na poslední chvíli. Jedním z nich by měl být taneční klub Duplex na Václavském náměstí. Manažer klubu tuto informaci nepotvrdil ani nevyvrátil. Je však možné, že mezi vytipovanými místy je i galerie Arzenal.

Energie pro dva činžáky

Letenský areál je ohrazený plotem. Plocha určená pro koncert zabírá kolem 60 tisíc metrů čtverečních. Brány se otevřou v neděli ve tři hodiny odpoledne - tedy šest hodin před nástupem Rolling Stones na scénu. V té době si bude stále možné zakoupit lístky, i když asi už jen k stání.

Koncert bude snímat několik kamer. Obraz budou přenášet na obří videostěny - očekávaných až osmdesát tisíc diváků by tak nemělo být ani na vzdálenějších místech o nic ochuzeno. Záznam z koncertu kapela pravděpodobně jako obvykle využije pro vlastní potřebu. Zvuková a světelná aparatura spotřebuje energii, která postačuje dvěma běžným městským obytným blokům. Výkon reprobeden dosahuje 252 tisíc wattů - písniček kapely si tak zcela jistě užijí i obyvatelé vzdálenějších pražských čtvrtí.

"Na minulém turné Stones jsem tvrdil, že to další už nemůže být větší a lepší, ale tohle je. Je to jako s vínem, které se věkem zlepšuje," říká manažer produkce Jake Berry.

Show má mít dvě a půl hodiny

Rolling Stones převezmou před koncertem zlatou desku za prodej výběrového dvojalba Forty Licks (2002), kterého se u nás prodalo pět tisíc kopií. Jejich program v Praze je však tak nabitý, že se se zástupci české pobočky nahrávací společnosti EMI setkají jen na jednu minutu. "V rozpisu stojí, že ve 20:00 skupina vstoupí do místnosti a ve 20:01 odchází," řekla Právu Pavla Štípková z EMI.

Rolling Stones přiletí do Prahy z Hamburku, kde vystoupili ve čtvrtek. První předkapelou v neděli bude lotyšská rocková skupina Brainstorm, která nastoupí v šest hodin večer. Po nich bude pódium patřit skupině Olympic Petra Jandy - svůj set postavený podle Jandy na "tutovkách" zahájí ve čtvrt na osm.

Stones nastoupí po deváté večer

Hlavní hvězdy se na scénu přiženou o deváté hodině večerní. Jejich set by měl trvat dvě a půl hodiny, čtyřicet minut by měli odehrát na menším pódiu, které s tím hlavním spojuje dlouhá rampa. Z hlavního pódia vybíhají po stranách další dvě rampy, po kterých se bude prohánět zejména zpěvák Mick Jagger.

Rolling Stones na koncertě nabídnou průřez svou čtyřicetiletou tvorbou. Chybět by tak neměly rockové hity jako (I Can't Get No) Satisfaction, Sympathy For The Devil, Jumpin' Jack Flash, It's Only Rock'n'roll (But I Like It), Paint It Black nebo Wild Horses. Živelného Micka Jaggera, kytaristy Keitha Richardse a Rona Wooda a bubeníka Charlie Wattse na koncertě doprovodí baskytarista Daryll Jones, hostující zpěvačka Lisa Fischer, klávesista Chuck Leavell a další hudebníci. Na závěr by měl noční oblohu nad Prahou rozzářit obří ohňostroj.

Po koncertu podle Porkerta členové skupiny nejspíš vyrazí do některého z pražských klubů. Chtějí si prý českého hlavního města alespoň trochu užít předtím, než v pondělí brzo ráno odletí do Kanady.

Operátoři posilují sítě

Velký nápor telefonátů v okolí pražské Letné očekávají v neděli mobilní operátoři. Počítají s tím, že z koncertu Rolling Stones si bude chtít zavolat a podělit se o dojmy až devadesát tisíc rockových fanoušků.

"Na Letnou přivezeme dva mobilní vysílače, čímž se v celé oblasti kapacita naší sítě zvýší na šestinásobek," sdělil ve čtvrtek Právu muvčí T-Mobile Jiří Hájek.

Maximální průchodnost vysílačů se snaží zajistit i Eurotel a Český Mobil, jenž provozuje síť Oskar.

Stones i na plátně

Na 7. srpen, několik dnů po koncertu Rolling Stones na Letné, je nachystána česká premiéra hudebního filmu Rolling Stones - At The Max. Proběhne v pražském trojrozměrném kině IMAX na Floře a nabídne třináct let starý koncertní materiál a skupinu v nadživotní velikosti. Dokument, který trvá osmdesát devět minut, byl sestřihán ze záznamů koncertů v Berlíně, Turíně a Londýně z let 1989 a 1990 z turné, v jehož rámci kapela vystoupila poprvé i v Praze. Sto sedmnáct vystoupení v šedesáti městech tehdy vidělo více než šest miliónů diváků.

Film nabídne patnáct do té doby největších hitů skupiny a vedle hudebního aspektu bude jistě stát zato i vjem vizuální, trojrozměrný. Jako porovnání se zážitkem z Letné nesporně neocenitelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Olympic budou předkapelou Rolling Stones

Skupina Olympic bude v neděli předkapelou pražského koncertu Rolling Stones a zpěvák Petr Janda říká: Dokázali, že jsou nejslavnější rock"n"rollová kapela...

Rolling Stones změní život Prahy

Největší letošní koncertní událost, vystoupení Rolling Stones, ovlivní život stověžaté matičky měst. Legendární soubor totiž v neděli 27. července nebude hrát...

Výběr článků

Načítám