Hlavní obsah

Fotografie z Nepálu v Galerii U Prstenu

Právo, Barbora Vaníčková

Krásná dívka ve volných vlajících šatech, u nás by z ní jistě byla topmodelka, drží v rukou kámen velký jako prasečí hlava. Pracuje v kamenolomu. Fotografie je součástí výstavy Olofa Jarlbra Kingdom of Nepal, patří k projektu Stone Factory. Jde o sérii fotek zachycujících práce v nepálském údolí Káthmándú, kde v malých továrnách pracují často celé rodiny za euro až euro a půl na den.

Článek

Výstava v pražské Galerii U Prstenu nabízí ještě další fotografovy cykly. Některé snímky ze série Na cestě k Indii vyvolávají hořký úsměv, jiné hrůzu a další bolest a dojetí. Chlapec sedí na bobku vedle několika igelitových tašek a ležící zahalené postavy. Člověku se ani nechce přemýšlet, kdo je pod dekou a jestli  jen odpočívá.

Jak divák postupuje do dalších místností, noří se do projektů The Last Ceremony a The Changes. Když chtěli v roce 1996 maoističtí rebelové založit v Nepálu komunistickou republiku, zemřelo 12 tisíc lidí. Olof Jarlbro zachytil nepálské pohřební rituály i emoce provázející loučení.

Podle majitelky galerie Marie Holé tísnivý pocit návštěvníka možná ještě umocňuje fakt, že se pohybuje v prostoru bývalé vinárny, kdysi hojně navštěvované nacisty. Výstavu si v Jilské 14 můžete prohlédnout do 31. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám