Hlavní obsah

FFF: kudrnatá Angelina Jolie, Mozartovo rekviem a filmová hudba

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Třetí den čtvrtého ročníku Fresh Film Festu se konečně probudil do sluníčka. Našlapaný program nabídl další kvalitní filmy. Páteční událostí je workshop Jana P. Muchowa, drama Marca Evanse Sněhový dort a debut výtvarníka Petra Nikla Mozartovo rekviem. Schválně, už jste někdy viděli tančit stažené kůže z lasiček a dětské panenky na Mozarta?

Článek

Muzikant a příležitostný herec Jan P. Muchow společně se zvukařem Pavlem Rejholcem v pátek vedli workshop na téma Hudba ve filmu. Zakladatel skupiny Extáze sv. Terezy si třeba zahrál v Samotářích nebo v Šeptej, jako skladatel spolupracoval mimo jiné na čtyřech filmech Davida Ondříčka (Jedna ruka netleská nebo Grandhotel).

A právě na třech scénách z filmu Grandhotel natočeném na motivy stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše demonstrovali, jak vzniká hudba a zvuk ve filmu. Především ilustrovali nezbytnost jejich správného "namixování". Jen vrznutí dveří se skládá až z 25 různých zvuků.

"U filmu je nejlepší hudba, kterou si neuvědomujete. Měla by diváka přirozeně vtáhnout, přiblížit ho k plátnu," řekl Novinkám Muchow. "Jako skladatel bych měl hudbou podpořit odvyprávění příběhu, vyzvednout to silné a zahladit to slabé. Hudba funguje přesně v těch scénách, kde je potřeba zvýraznit emoce nebo nějakou dynamiku, proto se nejčastěji objevuje ve scénách, které jsou akční, kde se někdo zamilovává nebo někdo pláče," dodal.

Sněhový dort a Síla srdce

Organizátoři si dali záležet na výběru celovečerních snímků již známých filmařů, které uvádí v distribučních předpremiérách v sekci Fresh Classics. Za zmínku stojí odlehčené drama Sněhový dort, které vypráví příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže, jenž uniká své minulosti, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Do hlavních rolí obsadil režisér Marc Evans (natočil drama Vysněná Amerika) Sigourney Weaverovou a Carrie-Anne Mossovou. V kinech se objeví od 11. října.

Další novinkou je drama Síla srdce s kudrnatou Angelinou Jolie, které si zatím vysloužilo kladné hodnocení zahraniční kritiky. Natočil jej britský režisér Michael Winterbottom (1961), který se zapsal snímky Vítejte v Sarajevu, V zemi divů a Nonstop párty.

Síla srdce vznikla na motivy skutečných událostí. Mnozí z vás si vzpomenou na šokující případ uneseného a následně brutálně popraveného amerického novináře Daniela Pearla z listu Wall Street Journal (2002). Příběh je nazírán z pohledu Pearlovy těhotné manželky Marianne (Angelina Jolie), která napsala o příšerných událostech knížku A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband (Síla srdce: Statečný život a smrt mého manžela). Do kin jde 18. října, více o filmu zde.

Snový svět Petra Nikla

Naprostou lahůdkou pro fandy všech podivností je filmový debut výtvarníka, divadelníka a performera Petra Nikla, který natočil hodinový loutkový balet Mozartovo rekviem.

Ti, kdo znají jeho tvorbu, jistě vytuší, že Mozartovo rekviem je poctou nejen hudbě, ale i přírodě a rituálům, navíc ponořených do Niklova snového světa mezi kožešiny, peří a jehličí.

Otevře se vám prostor mezi zrcadly, v němž vládnou roztodivné dřevěné bytosti s lampičkami na hlavách, kde dětské panenky tančí se svíčkami v rukách jako víly a kde se stažené kůže z lasiček mihotají ve vzduchu jako v transu. Fakt úlet!

Tarantinova noc

Ani fanoušci kultovního filmaře Quentina Tarantina nepřijdou zkrátka. Od půlnoci se bude promítat maratón tří jeho snímků (Pulp Fiction, Jackie Brown a novinka Grindhouse: Auto zabiják). Pro vytrvalce, kteří se "prokoukají" až do ranních hodin, je připravena snídaně v Red Baru.

FRESH TIPY NA 25. 8.

13.00 (Thermal): Workshop Ciant

14.00 (Sál D): Mozartovo rekviem

17.00 (Sál A): 12 klipů o lásce a 1 o přátelství

20.00 (Hl. sál): Gympl

21.30 (Kino na řece): Vítězné filmy

22.30 (Lázně 1): koncert Midi Lidi a Warren Suicide

Reklama

Výběr článků

Načítám