Hlavní obsah

Othello, Faust, Puccini i Antonín Důra

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, ale divadla ještě drží "letní sezónu". Jen v Praze si lze během konce srpna a začátku září vybrat hned z několika nabídek, u některých z nich ale pouze za příznivého počasí. Hraje se i v regionech.

Článek

Letní shakespearovské slavnosti uvádějí na nádvoří Nejvyššího purkrabství na Pražském hradu až do 14. září inscenaci Othella a během tohoto týdne se koná několik přidaných představení Bouře na scéně Lichtenštejnského paláce.

Milovníkům klasického loutkového divadla je od 28. 8. do 1. 9. určena na nádvoří Novoměstské radnice hra s předlouhým názvem Johannes doktor Faust aneb Strašlivá komedie s čertem a ještě strašlivějším do pekla zmizením Fausta při strašném faierverku a hrůzyplném hromobití. Inscenace Divadla Minor, jež vznikla v roce 2001 při projektu Sláva barokní Čechie, nabízí půvabnou montáž ze starých loutkářských faustiád.

Don Giovanni ve Stavovském divadle

Loutková ztvárnění operních titulů Kouzelná flétna a Don Giovanni můžete navštívit v Národním divadle marionet na Starém Městě (Žatecká 1). Kdo dává přednost Mozartovu originálu, má možnost vidět Dona Giovanniho v nedalekém Stavovském divadle. Pro milovníky italské opery je od 28. 8. připraven Pucciniho festival ve Státní opeře Praha, který do 8. 9. nabídne inscenace Tosky, Madame Butterfly, Turandot a Manon Lescaut s předními osobnostmi domácí scény i zahraničními hosty.

Festival Léto hereckých osobností uvádí své inscenace na scéně Švandova divadla až do poloviny září. Tento týden je na programu komedie Půl druhé hodiny zpoždění s Milanem Lasicou a Danielou Kolářovou, ale srpnová představení jsou již vyprodaná, další možnost se nabízí v září.

Na repertoáru je ale i slavný filmový Absolvent s Ivanou Chýlkovou či hra Na konci duhy s Hanou Maciuchovou v roli Judy Garlandové. Se třemi tituly bude od 13. do 15. 9. hostovat bratislavské Štúdio L+S: vedle hereckého koncertu Martina Huby v Süsskindově Kontrabasu to bude Garderobiér s Bolkem Polívkou a Milanem Lasicou, posledně jmenovaný je i protagonistou komedie Iluzionisti. Ve Studiu ŠD exceluje slovenská herečka Anna Šišková v monodramatu Jašek (28. a 29. 8.).

Tři muži na špatné adrese

Divadlo Bez zábradlí v pražské Adrii uvádí přehlídku nejúspěšnějších titulů - Tři muže na špatné adrese, Maratón, Milostné dopisy, Jakuba a jeho pána a Tango doplní koncert Ondřeje Havelky.

Letní speciál Divadla v Celetné nabízí ryze letní a vskutku rozmarnou inscenaci Rozmarného léta Vladislava Vančury (27.-31. 8.), jako hosta skupinu Veselé skoky. V Klubu Lávka na Novotného lávce uvádí Jaroslav Dušek svá představení Čtyři dohody (26. a 27. 8.) a Svět Toltéků (29. a 30. 8.).

Dorazí i loď bratří Formanů

Kdo dává přednost exotičtějšímu prostředí, může se opět vypravit na Loď Tajemství bratří Formanů, která kotví nad Libeňským mostem v pražských Holešovicích, a vidět zde může mj. Annu Polívkovou v sólovém představení, Jana Budaře s kapelou Eliščin band, Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse v představení Ivánku, kamaráde a koncem měsíce i loutkovou barokní operu O komínku nakřivo postaveném v režii bratří Formanů.

Anebo vyzkoušet cirkusové šapitó na Letní Letné, které hostí představení francouzského Cirku ici, respektive Johanna le Guillerma, dále režisérského sdružení SKUTR či slovenského Teatro Tatro.

Z mimopražských letních divadelních představení stojí za to vypravit se na Otáčivé hlediště do Českého Krumlova, kde se až do 2. 9. hraje Hrubínova pohádka Kráska a zvíře, anebo 31. 8. na Kunětickou horu na muzikál Malované na skle.

Pestrý program složený z předních komorních představení s řadou hereckých osobností (Jiří Suchý, Vanda Hybnerová, Hana Maciuchová aj.) nabízí po celý týden festival Divadelní Luhačovice.

Reklama

Související témata:

Související články

Cirque ici nabízí na Letné Tajemství

Do pětice nejvýznamnějších evropských přehlídek nového cirkusu se řadí Letní Letná. Začala v pondělí v dolíčku za Kramářovou vilou. Praha se může kochat...

Výběr článků

Načítám