Hlavní obsah

V neděli vystoupí v Praze zakladatelé gotického rocku Damned

Novinky, Marika Ley
PRAHA

V neděli vystoupí v Praze ve Futuru angličtí Damned, kteří patřili k prvním punkovým kapelám. V roce 1976 vydali vůbec první punkový singl a na počátku osmdesátých let stáli u zrodu gotického rocku.

Článek

O jejich průkopnické roli na poli punku svědčí vyjádření zpěváka Dave Vaniana: "Pamatuju si, že když jsme začínali, tak slovo punk neexistovalo." Kapela se nenechala svazovat ani v dalším vývoji, když se zaměřila na gotický rok. "Myslel jsem si, že podstatou punku byla originalita, že punk nemá seznam pravidel, dodal Vanian. 

Původní kytarista Captain Sensible, který je nadále členem kapely, připomíná, že se punk vymezoval vůči tehdejší podobě rocku: "Reagovali jsme na rockové bohy s nohama na odposlechových monitorech a s vlasy vlajícími ve větru, kteří se naparovali."

Otevřeně přiznává, že mnozí by takto pojatý nabubřelý rock nadále upřednostňovali. "Punk představuje výzvu, musíte poslouchat slova a zvuk někdy není pěkný," vysvětluje a dodává, že ze všech stylů mu nejvíce vadí metal: "Není nic, co bych nenáviděl více než heavy metal, jsou oblečení jako levice, mají roztrhaná trika, ocvočkované bundy, prsteny s lebkami, vypadá to jako vzpoura, až na to, že neříkají nic, vůbec nic."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám