Hlavní obsah

Interview: Tajnosti a lži v koncertu pro dva

Právo, Věra Míšková

Když byl na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v premiéře uváděn film Interview Steva Buscemiho, strhla se o vstup do sálu taková rvačka, že ani přidaná projekce nepomohla uspokojit všechny zájemce. Bylo to příznačné - táhlo nejen jméno věhlasného herce (Fargo, Big Lebowski, Desperado), ale i fakt, že Interview je remakem snímku nizozemského režiséra Thea Van Gogha.

Článek

Ten se proslavil až tím, že byl zavražděn. O jeho nizozemskou podobu Interview se nikdo nepral, on sám však připravoval americký remake nejen Interview, ale i dalších dvou filmů. Producenti se proto po jeho smrti rozhodli přizvat jiné režiséry a natočit je s původními štáby. Interview je první z nich.

Novinář a herečka

Navzdory pachuti "atraktivity" tohoto typu je však Interview film, který určitě stojí za vidění. Obsahově je přesně tím, co slibuje název - novinář přichází udělat rozhovor s herečkou. Dlužno však dodat, že jde o novináře, který donedávna objížděl a psal reportáže z prestižních politických událostí a nyní zřejmě zažívá ústup ze slávy.

Nynější rozhovor má totiž udělat s herečkou hloupých telenovel a krváků, tedy televizní herečkou pochybné, nejspíš jen meteoritové slávy.

Tak se tedy sejdou dva lidé, kteří jeden druhým především pohrdají. Náhoda víc než cokoliv jiného přitom způsobí, že se oba octnou v bytě herečky, kde se teprve jejich rozhovor dostane do správných otáček hry na kočku a myš, přičemž záměrně není vždy zcela zřetelné, kdo je tu kočkou a kdo myší.

Utajované prohřešky, lži i polopravdy, na okamžik možná skutečný záchvěv touhy se svěřit, ulehčit pochybnostem i obavám, přiznat prohry - ale pak zase útěk do ulity přetvářky, která je pro obě profese tak samozřejmá a přirozená, že se u obou stala součástí osobnosti.

Že se Steve Buscemi zhostí role vyhaslého, zcyničtělého novináře jako herec na výbornou, se celkem dalo čekat. Přesně vystihuje Pierrovy proměny v onom relativně krátkém čase rozhovoru: unavený, otupělý muž, kterého už zdánlivě nic nezajímá, nečekaně, leč viditelně ožije, když ucítí v hereččině zpovědi bombu, což on ani nikdo jiný rozhodně nečekal. V tu chvíli se stává bezcitným ohařem, který jde po stopě za každou cenu.

Buscemi boduje dvakrát

Pro Buscemiho je po pravdě řečeno role Pierra jako stvořená, o to těžší úlohu však měla Sienna Millerová, kterou jsme mohli nedávno vidět v hlavní roli filmu Warholka a která je mu překvapivě takřka rovnocennou partnerkou. Steve Buscemi se přitom s pomocí kameramana Thomase Kista velmi dobře vyrovnal i s režijně nesnadným uzavřeným prostorem Katjina bytu, v němž hledá různé úhly pohledů, naprosto po smyslu věci využívá detaily a pak zase celky, takže se mu daří dosáhnout z hlediska obrazové stránky filmu asi maxima.

Přesto je to především herecký film, postavený samozřejmě na dialozích, ale také na nejjemnější mimice hlavních aktérů.

Interview

USA/Nizozemsko, 2007 Režie: Steve Buscemi, kamera: Thomas Kist, hrají: Steve Buscemi, Sienna Millerová, Tara Eldersová a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám