Hlavní obsah

Traband je doma, pokorný a originální

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Traband si dal v minulém roce pauzu. Potřeboval vydechnout, načerpat energii a snad také zbrzdit jízdu, ve které se po vydařených letech ocitl. Procestoval kus světa, některé jeho písničky doma zlidověly, dosáhl statutu žádané kapely, měl dobré návštěvy na koncertech a z lídra Jardy Svobody se stal milovaný a ceněný autor. Především on si pauzu naordinoval. Odmítl vstoupit mezi celebrity.

Článek

Letos, na počátku dvanáctého roku existence, se kapela vrátila. Užší ve svém personálním složení (se Svobodou ještě Jana Modráčková a Václav Pohl), především ale s novou vizí. Ve třetí etapě existence - soudě podle poslechu nového alba Přítel člověka - přivřela vrátka za divokými balkánskými rytmy, skočností, eufórií a totální hravostí, které nad základním pubrockovým pilířem definovaly minulé časy.

Převládá folklór a folk

Jarda Svoboda se zamiloval do šlapacího harmonia, nástroje s krásným zvukem a nadto nádherně posluhujícím jeho současnému přístupu k tvorbě. Zvuk Trabandu je nyní mnohem komornější a klidnější, než býval. Písničky jsou více přehledné, ne tak kašírované, netancují dle okoukaných hudebních zvyků odjinud, spíše se poohlížejí v domácím folklóru a folku. Pramení z nich klid.

Traband nicméně nepřestal pytlačit v cizích stylových vodách. Absolutní úkrok od obyčeje zaznamenal v hiphopové legrácce Tichý muž. Pokud v ní zpívá, je odzbrojující, jakmile se ale pustí do rapu, je to směšné. Vyrobil tak nejčernější tečku celé kolekce. Svoboda přece ví, že zohýbat češtinu rapem je nevkusné. Ačkoliv on alespoň nepřehazuje přízvuk.

Vynikají texty

V textech je zřetelně zobrazena pokora, až křesťanská oddanost životu a jeho stvořiteli. Traband zpívají o věcech mezi nebem a zemí, o těch, které lze okem spatřit, i o těch, které nelze ani čichem nasát či zaregistrovat. Když už je toho duchovního mnoho, notují o návratu domů (Jdu krajinou): "Čtu si nohama tuhle zem, její mapu. Hory, údolí a pomalu chápu, proč je mi, jako bych se vracel zpátky k mámě, která tu dlouho a trpělivě čekala na mě." Ačkoli... i v téhle skladbě je velká dávka ezoteriky.

Svoboda napsal vynikající texty. Texty, nikoli básně. Jeho slova slouží písničce, nepřevyšují ji, nepohrdají jí. Jelikož jsou vesměs daleko vážnější a opravdovější než jeho stará tvorba, vystavil si vizitku zručného mistra pera. Všestranného, jistě jednoho z nejlepších doma.

Přítel člověka je povedené album. Nahrála ho kapela, která je v hudebním světě kosmopolitní, přesto teď kráčí čitelnou lesní pěšinou, provázena talentem a štěstím. Vycizelovaný je booklet v podobě knížky s kresbami Jardy Svobody. Poslední potvrzení toho, že jeho práce je smysluplně plná.

Traband: Přítel člověka

Indies Scope Records, 50:21

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám