Hlavní obsah

Čeští fotografové obrazem i slovy

Právo, Kateřina Farná

Na český trh neobvyklou publikaci rozhovorů s osmnácti významnými současnými fotografy Večery s fotografem připravili překladatelka a publicistka Edita Pacovská a fotograf, publicista Jiří Heller. Knihu by si neměl nechat ujít žádný milovník fotografování. Autoři si totiž nechali záležet jak na samotných interview, tak i na obrazovém doprovodu čítajícím 140 fotografií.

Článek

Zpovídali například Katarinu Brunclíkovou, Jana Saudka, Jindřicha Štreita, Danu Kyndrovou, Karla Cudlína, Jana Šibíka nebo Romana Sejkota. Původně vznikaly rozhovory od roku 2005 při stejnojmenných autorských sezeních profesionálních fotografů s laickou veřejností a byly publikovány na internetu.

Jedinečná posezení se stala inspirací ke knižnímu vydání, ale s tím, že je třeba udělat rozhovory nové, v nichž autoři půjdou "hlouběji" do sebe.

"Knižní podoba má trvalejší charakter. A větší dosah. S vědomím odpovědnosti k budoucí knize se autoři více soustředili na své odpovědi,...a více vpustili do svých osobních mikrosvětů," vysvětlují tvůrci na začátku knihy.

Od koláží po módní fotografie

Výběr zahrnuje autory černobílé dokumentární fotografie, módních fotografií, ale i pestrobarevných koláží. Každý rozhovor uvádí umělcův portrét, v němž se představuje stručnými osobními údaji (včetně kontaktu) a odpovídá na sadu pro všechny stejných otázek (od kdy fotografuje, jaké používá fotoaparáty nebo jaký je jeho fotografický sen). Rozhovory se zabývají nejen fotografováním, objevují se v nich i velmi osobní otázky a společenská témata.

Doplňkem je série fotek, představující výběr z tvorby každého umělce. Snad jedinou "minizáludností" je přehled obsahu, který musíte pozorně hledat, protože je šikovně "zašitý" na nejméně očekávané stránce.

A co pro fotografy jejich řemeslo znamená? Pro Romana Sejkota radost, svobodu, práci, odpočinek a život, Sára Saudková také fotografuje pro radost. Vlastimil Kula odpovídá: "Výrazový prostředek osudem mi přidělený, jenž se chci do konce svých dnů učit ovládat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám