Hlavní obsah

Brutus oslaví čtyřicátiny s anglickým punkerem TV Smithem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legenda tuzemského tancovačkového rocku, rakovnický Brutus se letos dožívá čtyřiceti let, během nichž nikdy nepřerušila činnost, ale několikrát změnila název. Pod jménem Brutus začala vystupovat v roce 1980, ovšem za dva roky byla zakázána a tak do roku 1989 vystupovala jako Kyklop. K výročí Brutus plánuje dva koncerty, první se uskuteční 21. srpna v pražské Lucerně, druhý 8. září v domovském Rakovníku.

Článek

"Koncert v Lucerně, na který bude vstup zdarma, protože si to fanoušci zaslouží za to, co už zaplatili na vstupném, bude mít několik částí," prozradil Novinkám bubeník Brutusu Vláďa Hasal.

"Nejprve vystoupí bývalí členové, kteří s kapelou už nehrají, jsou třeba v zahraničí. Budou mezi nimi i ti, kdo v kapele začínali, dává je dohromady bývalý baskytarista," uvedl současný bubeník skupiny.

"Pak přijde se zdravicí TV Smith z anglické punkové skupiny Adverts, protože ho naše vystoupení zaujalo. Bude mít svůj blok, ve kterém bude hrát sólově, pak se představí aktuální Brutus, i když to může být problém vzhledem k množství nezdravých nápojů a omamných látek," dodal k programu večera. 

Hostem bude anglický punker

Pro Brutus je typické, že si na své koncerty zve zahraniční hosty, především z řad punkových kapel, jako jsou The Vibrators nebo UK Subs. "My jsem měli tuhletu muziku rádi, poslouchali jsme ji, když byla úplně nová, to znamená tak od roku 1977. Když se tady po revoluci situace rapidně změnila, říkali jsme si, co si nezkusit si s těmito lidmi zahrát, když pořád existujou a vystupujou." uvedl Hasal.

"První takovou kapelou, se kterou jsme se dali do party, byli Vibrators," zavzpomínal člen Burutsu.

"Když tady v polovině devadesátých let hráli v Radosti, tak jsem si dodali odvahu a se Sášou Pleskou jsme za nimi zašli po koncertě do šatny. Domluvili jsme se, že bychom mohli někde společně zahrát. Povedlo se to hned příští rok. Měli jsme společný vystoupení v obci Klikařov u Nepomuku. Spojení s naší muzikou se jim zalíbilo, takže jsme od té doby spolu hodněkrát hráli. Přes Vibrators jsme se dostali k UK Subs. Hráli jsme spolu u Tachova. S UK Subs tenkrát jezdil TV Smith, který odehrál svůj set uprostřed o pauze mezi kapelami," vzpomíná. 

TV Smith stál u zrodu punku

TV Smith patří k vůbec první představitelům punku. "Začal jsem hrát punk rock  ještě před tím, než vůbec vznikl. Když jsme na začátku roku 1977 vystupovali na prvních koncertech v londýnském klubu Roxy, tak neexistovala žádná punkrocková scéna. Byl tu jen malý okruh kapel obdivovatelů Ramones, i když pár vystoupení už odehráli Sex Pistols a Damned. V té době spolu kromě nás začínala hrát řada kapela a později se tomu začalo říkat punk rock," řekl Novinkám.

"I když pro nový styl ještě neexistoval ani název, ve vzduchu už bylo cítit, že stará hudba patří do smetí. Chtěli jsme něco nového, nebylo nic pro obyčejné lidi, pro normální kluky, za to existovala celá řada hrozně nudných skupin jako Emerson, Lake and Palmer a další zpohodlnělé progresivní nebo heavymetalové kapely, či kapely, které se snažily hrát vyfabrikovaný pop. My jsme se od těchto kapel lišili, chtěli jsme si vytvořit hudbu pro nás samotné," dodal TV Smith, který se po rozpadu Adverts vydal na sólovou dráhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám