Hlavní obsah

Cimrmanologická expedice pokořila horu v Altaji

Expedice českých cimrmanologů v pátek pokořila vyhlédnutou horu v ruském pohoří Altaj. Cesta, uskutečněná s cílem pojmenovat horu po fiktivním českém géniovi Járovi Cimrmranovi, byla úspěšná, řekli po návratu do Moskvy členové výpravy.

Článek

Na vrcholu byla vztyčena česká vlajka a zakopána vrcholová kniha se jmény všech, kdo na expedici pod heslem "Národ tobě, Járo Cimrmane!" přispěli. Samotná hora se však po Cimrmanovi zatím nejmenuje. "Vylezli jsme na ten kopec, vylezli jsme tam v pátek. Na vrcholu bylo šest lidí," ohlásil po příletu na letiště Šeremeťjevo v Moskvě náčelník expedice Václav Kotek.

Výstup se uskutečnil s dvoudenním zpožděním, k české výpravě totiž nedorazil včas objednaný vrtulník. Před památkou Járy Cimrmana dostal přednost ukrajinský premiér Viktor Janukovyč, který byl v oblasti na návštěvě.

"Teď se musíme vrátit do Prahy, zmapovat naši cestu a musíme o pojmenování (hory) požádat," vysvětil Kotek. Žádost podle něj podají i zástupci altajské vlády; dosud bezejmenná třítisícová hora by tak kromě jména českého všeuměla měla nést i "podtitul" Hora česko-altajského přátelství. V roce 2008 či 2009 by se v Praze mohly s pomocí Divadla Járy Cimrmana uskutečnit dny altajské kultury.

Cimrmanům bude 40

Divadlo samotné letos dosáhne čtyř desítek let existence a nynější výprava byla podle Kotka předzvěstí oslav. Cimrmanologové přitom kvůli organizačním zmatkům před zahájením výstupu málem vyhlédnutý masiv ani nenašli. "Nahoru se nás dostalo málo, ostatní za námi přijeli na koních. Ale v údolí zůstala bagáž a v ní popis hory i mapy," přiznal náčelník. Zdravotní problémy Češi neměli a počasí jim prý naštěstí také přálo.

"Příroda je tam úžasná, tu jsme si užívali, když jsme čekali na dopravu," pochválil krásu Altaje Kotek. Místní lidé ale prý o jejich plány neměli příliš velký zájem. Základní tábor Češi jdoucí po stopách Járy Cimrmana rozbili u jezera Akem. Právě tam prý také použili "historickou Cimrmanovu" golfovou hůl, s níž do jezera slavnostně odpálili míček. Podle tvrzení členů expedice se Cimrman k jimi dobyté hoře sice přiblížil, ale na jejím vrcholku nestanul. Zabránilo mu v tom prý onemocnění jeho místní horské šerpy Máši, do níž se zamiloval.

"Doufáme, že námi nalezené stopy vrhnou na celý příběh další světlo," připustil cimrmanolog. Mávnutím ruky pak Kotek odbyl červencovou akci čtyřčlenné skupiny českých horolezců, kteří oznámili, že cimrmanology předběhli a navrhli 3610 metrů vysokou horu pojmenovat podle místních tradic Tekelju Baži. "To je trucpodnik čtyř lidí," podotkl.

Sbírkou získali cimrmanologové na výpravu okolo 600 000 korun, z nichž určitá částka zbyla. Kotek řekl, že ušetřené peníze budou použity na založení Domu čtyř múz, instituce, která by měla pomáhat starým hercům a dalším umělcům, pokud se dostanou například do finančních potíží. 

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední cvičný výstup Expedice Altaj - Cimrman

Ve dnech 12. až 14. července 2007 se v Popradu a pod Lomnickým štítem ve Vysokých Tatrách uskuteční třídenní pamětihodná akce - S Cimrmanem na Lomnický štít....

Výběr článků

Načítám