Hlavní obsah

Nová CD - Queensryche i Spoon

Tento týden se v prodejnách hudbeních nosičů rozhodně podívejte po Queensryche a jejich projektu Mindcrime At The Moore. Pokud dáváte přednost kytarové hudbě, neměli by vám uniknout Spoon.

Článek

Queensryche: Mindcrime At The Moore

Seattelská kapela Queensryche bývá řazena do škatulky heavy metalu, i když se její produkce spíš blíží progresivnímu rocku. Její kořeny sahají až do roku 1981 a za tu dobu vydala již sedm studiových alb. Mindcrime At The Moore přináší živé provedení projektu Mindcrime, jehož první část vyšla na albu roku 1988. Loni vyšlo pokračování Mindcrime II. Toto DVD, které vychází i jako koncertní dvouCD, bylo natočeno na loňských koncertech v domovském Seattle.

Warner Music

Spoon: Ga Ga Ga Ga Ga

I naše druhé doporučení se týká americké kapely, Spoon pro změnu pocházejí z texaského Austinu. Od většiny rockových part se liší tím, že si oblíbili minimalistické postupy a nebojí se experimentů ani překračování žánrových hranic a při tom dokáží udělat silné kytarové skladby. Za jedenáct let na scéně mají na svém kontě pět alb. Jejich poslední, poněkud infantilně nazvané Ga Ga Ga Ga Ga obsahuje jedenáct skladeb. Pilotní singl Underdogs produkoval Jon Brion.

Maximum Underground

DeVotchKa: How It Ends

Pokud byste za názvem DeVotchKa hledali ruskou kapelu, sekli byste se o pěkný kus zeměkoule. Čtveřice DeVotchKa totiž pochází z amerického Denveru  a nutno podotknout, že u nás si své příznivce teprve hledá. Proto taky vychází jejich poslední řadové album How It Ends u nás vychází s tříletým zpožděním. Jejich tvorba se pohybuje někde mezi indie rockem, folkem a world music.

Maximum Underground

Různí: Hold Johnnymu Cashovi

Variace na slavné téma "muže v černém" se koná i nepřímo: tuto sestavu totiž velice expertně, a zároveň  fandovsky připravil v srpnu právě sedmdesátiletý Mirek Černý, pro ten účel u nás nepochybně jeden z vůbec nejpovolanějších. Jeho speciální výběr a poznámky k písním vás provedou báječnou kariérou amerického mistra i jeho domácích následovníků: Pavel Bobek, Jiří Grossmann s Naďou Urbánkovou, Rangers, Waldemar Matuška s KTO, Radek Tomášek, Michal Tučný, Ladislav Vodička nebo Johnny Band se popasovali s kultovními předlohami v minulých desetiletích i docela nedávno se ctí. Jinak než Cash, ale tím také bez trapné nápodoby a česky, tedy s logickým důrazem na stylové a dobré texty.

Supraphon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám