Hlavní obsah

Van Halen a David Lee Roth vyrazí na turné po 20 letech

Rocková skupina Van Halen v téměř původní sestavě i se zpěvákem Davidem Lee Rothem vyrazí po více než 20 letech na společné severoamerické turné. Šňůra 25 koncertů začne 27. září v Charlotte v Severní Karolíně v USA a skončí o dva a půl měsíce později v kanadském Calgary.

Článek

Podle členů kapely, která letos společně s punkrockovou básnířkou Patti Smithovou a skupinou R.E.M. vstoupila do Síně slávy rokenrolu v americkém Clevelandu, není její návrat na pódia jednorázovou záležitostí. "Není to jako u The Police," citovala agentura Reuters dvaapadesátiletého Rotha, který tak připomněl letošní návrat The Police na pódia, rovněž po více než 20 letech.

"Myšlenka je pokračovat dále a dále a dále," uvedl Roth, který v kapele působil od jejích počátků v 70. letech do roku 1985 a poté ještě krátce v letech 1996 a 1997. Roth přislíbil, že nadcházející koncerty jsou předzvěstí světového turné a také nového alba.

Van Halen vznikli v roce 1974 a hned jejich první album z roku 1978 se stalo hitem: jen v USA se ho prodalo deset milionů kusů. Rothův návrat společně s dalšími zakládajícími členy kapely - kytarovým mágem Eddie Van Halenem a jeho starším bratrem, bubeníkem Alexem Van Halenem - tak nyní plní představy příznivců raného období kapely před rokem 1985, kdy se Roth odebral na sólovou dráhu.

Van Halen v léčebně

Jeho místo ve skupině poté zaujal Sammy Hagar, s nímž rovněž natočili několik úspěšných alb. Z původní zakládající sestavy Van Halen však nyní přece jen jeden hudebník chybí, a to baskytarista Mike Anthony, kterého po jeho odchodu nedávno nahradil teprve šestnáctiletý syn Eddieho Van Halena Wolfgang. Roth si ovšem nejnovějšího člena kapely pochvaluje a tvrdí, že mladík přinesl do kapely "mladou energii a víru v to, co dělají".

Van Halen a Roth původně zvažovali dřívější termín pro turné, plán však zmařily blíže nespecifikované zdravotní potíže a následná rehabilitace Eddieho Van Halena v březnu letošního roku. To také znemožnilo kapele v téměř původní sestavě v březnu vystoupit na slavnostním ceremoniálu při svém vstupu do rokenrolové sítě slávy.

Před šesti lety lety také Eddie Van Halen svým fanouškům oznámil, že se léčí na rakovinu. Návraty slavných kapel na hudební scénu nejsou až tak výjimečné. Letos v červnu mohli i fanoušci v Praze vidět koncert obnovených Genesis, předloni pak skupiny Queen. Loni na turné po 20 letech vyrazili i The Who. V minulosti svou činnost po rozpadu či dlouhé odmlce obnovily v nejsilnější možné sestavě i takové kapely, jako například Black Sabbath, Deep Purple, The Stooges či Sex Pistols. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám