Hlavní obsah

Mr. Brooks spojil dvě bývalé celebrity - Costnera a Mooreovou

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než deseti lety byli Kevin Costner nebo Demi Mooreová na vrcholu a patřili k pětihvězdičkovým hollywoodským hvězdám. Jenže člověk míní a čas mění, po sériích komerčních propadáků se musí oba spokojit s rolemi ve filmech druhé až třetí kategorie, jako je třeba Mr. Brooks.

Článek

Kariéra někdejší manželky Bruce Willise Demi Mooreové (44) a oscarového herce Kevina Costnera (52) nabrala v druhé polovině 90. let vážné trhliny. Hvězda seriálů a teenagerovských filmů Demi byla o pár let předtím nejlépe placenou herečkou v Hollywoodu.

Život s Brucem Willisem

Hrála v trhácích, které uměly na povel dojmout publikum a ještě nabídly i trochu pikantní erotiky. Viděli jsme ji v takových filmech jako Duch, Pár správných chlapů nebo Neslušný návrh. Jenže každý stroj na slzy se jednou zasekne a její kariéra utrpěla po propadácích Šarlatové písmeno nebo erotickém dramatu Striptýz, které mimochodem nebylo vůbec erotické. Bulvární média se ještě chvíli zajímala o její neklidný osobní život, který vyvrcholil rozvodem s Brucem Willisem, ale diváci na někdejší komerční ikonu kinematografie pomalu zapomněli.

Naopak Kevin Coster se stal obětí vlastní megalomanie a několika špatných rozhodnutí. Zkraje 90. let získal jako herec, producent a režisér osobně rovnou dva Oscary za indiánskou ságu Tanec s vlky. Známe jej ovšem i z filmů JFK, Dokonalý svět, Osobní strážce nebo Waytt Earp.

O tom, že ale není zrovna prozíravý obchodník, svědčí nechvalně proslulý akčňák Vodní svět, jehož rozpočet dosáhl výše až 200 miliónu dolarů. Costner se v něm marně snažil uvést jako testosteronový akční hrdina. Naprostý propadák znamenal i osmdesátimiliónový Posel budoucnosti, kvůli němuž Costner dokonce přepustil titulní roli ve veleúspěšném filmu Air Force One Harrisonu Fordovi.

Naopak do svého filmu obsadil všechny tři své děti a pokoušel se zpívat. O vzkříšení své kdysi hvězdné kariéry se pokusil v roce 2000 účastí ve filmu Třináct dní, o tři roky později režíroval a hrál v anti-westernu Krajina Střelců.

Od perverze po napětí

Jejich nový společný snímek Mr. Brooks, který právě vstoupil do našich kin, neslibuje žádné zázraky, ačkoliv sází na krev, erotiku, perverzi, luxus a napětí. Ve vyspekulovaném thrilleru Bruce A. Evanse hraje Costner úspěšného obchodníka Earla Brookse, který poháněn vnitřním našeptávačem (William Hurt) sleduje mladé páry při milování a potom je chladnokrevně vraždí.

Nic nemůže "otiskového vraha", který své nahé oběti pak aranžuje do romantických pozic, více rajcovat. Jenže život se dokonalému zločinci a navenek i skvělému otci zamotá, když jej při zločinu zahlédne nečekaný svědek, domů se z univerzity vrátí vzdorovitá dcera a na stopě je mu tvrdohlavá inspektorka Tracy Attwoodová (Demi Mooreová).

Costner se snaží hrát složitě rozpolceného muže, který potlačuje své nebezpečné touhy, aniž mu očividně moc rozumí - postavy jsou velmi špatně a ilustrativně napsané. Nepoddajná Demi Mooreová vypadá zase spíš na ženského Robocopa z fitnessu, který místo trikotu, latexu či důtek nosí kostým a hraje si na policistku.

Bohužel se jí nedaří znovu rozpálit publikum, ba co víc, nedůvěryhodný a rozvleklý příběh vás ani trochu nestrhne. Rádoby silné charaktery vyznívají vniveč. Ze sedadla vás nadzvednou jen okamžiky samoúčelného i napínavého násilí. Jinak Mr. Brooks je favoritem na titul další blbosti v našich kinech.

Mr. Brooks

USA (2007), 120 min. Režie: Bruce A. Evans. Hrají: Kevin Costner, Demi Mooreová, William Hurt, Dane Cook

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám