Hlavní obsah

Pavláskové Bestiář přijali na MFF v Montrealu

Po sedmnácti letech se koncem srpna režisérka a scenáristka Irena Pavlásková vrátí na MFF v Montrealu, kde uvede svůj snímek Bestiář. Zástupci této přehlídky kategorie "A" ho přijali sice do nesoutěžní, nicméně prestižní sekce Focus of World Cinema (Pohled na světový film), kde budou představeny snímky z Ameriky, Evropy, Asie, Afriky a Oceánie.

Článek

"Tento festival je takovou mojí srdeční záležitostí. Právě tam jsem totiž v roce 1990 získala 1. cenu v soutěži debutů za svou celovečerní prvotinu Čas sluhů," řekla Pavlásková. Zatím ještě neví, kdo z herecké a tvůrčí delegace ji do Kanady doprovodí. Montrealský festival se uskuteční pojedenatřicáté - letos od 23. srpna do 3. září. Loni byla do stejné sekce zařazena rodinná komedie Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli.

Bestiář vznikl na motivy stejnojmenného bestselleru Báry Nesvadbové. Hlavní hrdinku, která se po citovém zklamání rozhodne, že se bude chovat tak, jak se chovají k ženám někteří muži, a bude brát vztahy nezávazně, ztvárnila slovenská herečka Danica Jurčová. Jejími partnery na plátně byli Karel Roden, Miroslav Etzler, Tomáš Matonoha, Marek Vašut a Kryštof Hádek. Její přítelkyni vytvořila Jitka Čvančarová. Od premiéry v polovině dubna film podle režisérky Pavláskové zhlédlo téměř 250 000 diváků.

Bestiář je jejím pátým celovečerním projektem. Předcházely mu snímky Čas sluhů, Corpus delicti, Nesmluvená setkání a Čas dluhů. Bestiář produkovala společnost Starlite Films v koprodukci s Barrandovem, firmou RWE-Transgas a TV Nova. Rozpočet činil 32 miliónů korun. Některé scény se natáčely v Itálii a v Londýně.

Jurčová se objevila ve filmovém přepisu Páralova románu Milenci a vrazi, rok předtím ve slovensko-českém koprodukčním projektu Zůstane to mezi námi a v seriálu O ztracené lásce. Kontakty s českou kulturou neopustila. Ráda se vrací do pražského Divadla v Řeznické, kde hraje v Ioneskově dramatu Král umírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám