Hlavní obsah

Dan Bárta: Festival inspiraci nezabíjí

Právo, Jaroslav Špulák

Dan Bárta byl účastníkem letošního Sázavafestu. Ochotně odpověděl na několik otázek Práva.

Článek

Na O2 Sázavafestu hráváte pravidelně. Máte k němu nějaký speciální vztah?

Začalo to jako benefice, když jsme tu poprvé hráli. V následujícím roce jsme přijeli také a lidé, kteří Sázavafest organizovali, projevovali radost a vděčnost nad tím, že nás v programu mají. Mělo to a má takovou rodinnou atmosféru. Párkrát jsem na festivalu byl se svými přáteli, s klukama z kapely jsme si dokonce jednou před festivalem sjeli řeku Sázavu, jindy jsme se na akci dost zřídili, takže jsme nejeli domů podle plánu, ale spali jsme v seníku a vrátili se až druhý den vlakem. Z toho vyplývá, že mám k Sázavafestu bližší vztah než k jiným festivalům.

Jaký podle vás tento festival je?

Má dobrou tradici. Není to monstrpodnik, i když to tak letos už možná vypadalo. Když něco vyroste z mala do velka, má to větší background, než když je něco velké rovnou, protože na to někdo má peníze, a čeká se, jestli přijdou nebo nepřijdou lidi.

Je festival tvůrčí prostředí?

Může se stát, že na něm bude hrát kapela, kterou neznám, ale která mě nadchne. Může se stát, že si dám s někým trošku do trumpety a budeme si mít co říct, a také se může stát, že budu sedět osamělý někde mezi záchodky a napadne mě věta pro text. Nemůžu jistě říct, že by to byla "vina" festivalu. Festival ale rozhodně nepatří mezi místa, která by inspiraci zabíjela.

Kdy vydáte nové album?

Tento týden budeme s kapelou v nahrávacím studiu v polském Krakově. Nahrajeme tam první dvě až čtyři skladby, které už jsou hotové. Zbytek dovymyslíme, doaranažujeme a dotvoříme, abychom to mohli v lednu dokončit. Během února doděláme obal alba a podle všeho by to mělo na začátku března vyjít. Nechceme to moc zdržovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám