Hlavní obsah

Foreign Legion na Antifestu nahrávali album

– SVOJŠICE
Novinky,

Přes dva tisíce lidí dorazilo už v pátek na třináctý ročník punkového Antifestu, který se koná ve Svojšici u Přelouče. Vrcholem pátečního večera bylo vstoupení anglických Cockney Rejects, kteří stáli u zrodu stylu oi. Další britská legenda, velšští Foreing Legion, natáčeli na Antifestu svoje živé album.

Článek

Foreign Legion Novinkám prozradili, proč točili koncertní album právě na festivalu. "Živé album jsme ve své kariéře ještě nenatočili, tak se nám zdálo, že přišel čas je udělat. Navíc máme smlouvu s americkým vydavatelem Durty Mick Records na dvě desky " prozradil kytarista kapely Jolly  a zpěvák Marcus jej doplnil: "Věděli jsme, že je u vás výtečné publikum, poznali jsme to na skapunkovém festivalu v pražském Abatonu, jsem rád, že punk je pořád živý."

Kapela ovšem nespoléhá jen na nahrávku z Čech. "Koncem srpna budeme hrát ještě v Cardiffu, a pak vybereme, co z kterého koncertu použijeme. Tady byl dobrý zvuk v publiku, ale na pódiu jsme se občas neslyšeli," řekl Marcus. Kapela si také pochvalovala, že jsou jen dvě scény, takže mají diváci možnost vidět všechny účinkující, a ne jako v Británii, kde se naráz hraje na pěti scénách současně.

Nahrávce skupina přizpůsobila i repertoár. "Hráli jsme dost starých věcí, i když jsme zařadili písně z nové desky."

Vrcholem Antifestu byli Cockney Rejects

Největší odezvu podle očekávání měli Cockney Rejects, zejména když v druhé půlce sázeli jeden starý hit za druhým a došlo i na oi oi oi. Jejich zpěvák Jeff Turner dal do vystoupení vše, zpocený divoce pobíhal po pódiu a ruce měl sevřené v pěst před tváří jako boxer v krytu. A často vybíhal až k publiku a nechával je zpívat refrény do mikrofonu.

Novinkám se přiznal: "Jsme teď lepší než když jsme před třiadvaceti lety začínali, hrajeme lépe, tehdy jsme moc hrát neuměli." Když začínal s kapelou, bylo mu čtrnáct.

I on si pochvaloval publikum. "Myslím si, že v Evropě je situace lepší než v Británii."

Obě kapely také zdůrazňovaly svůj dělnický původ, který se promítl i do textu. Foreign Legion pocházejí z průmyslového jihu Walesu, Cockney Rejects z dělnické čtvrti Londýna. "Můj táta byl dokař, a já skutečně neviděl žádnou budoucnost, nebyla práce," okomentoval to s narážkou na punkové heslo No Future.

Reklama

Související témata:

Související články

The Casualties před punkovým Antifestem

Potřinácté se o víkendu uskuteční ve Svojšicích u Přelouče punkový Antifest. Mezi 60 kapelami se i letos v třídenním programu, který začne v pátek, objeví...

Výběr článků

Načítám