Hlavní obsah

Na O2 Sázavafestu vystoupí skupina Kosheen

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hlavních hvězd letošního O2 Sázavafestu je britská trojice Kosheen, která vystoupí v pátek večer. Do jejího stylového zařazení je třeba vepsat hned několik vlivů, především drum'n'bass, trip hop a také rock.

Článek

Kosheen se zrodili v Bristolu v roce 1998. Sešli se zvukoví hledači Markee Substance (vl. jménem Mark Morrison) a Darren Decoder (vl. jménem Darren Beale) se zpěvačkou Sian Evansovou, která pochází z Walesu.

Ta svůj hlas v období teenagerského dorůstání pilovala v několika jazzových a ryhtm'n'bluesových kapelách. Hip-hop ji oslovil později, ovšem přes něj se dostala k dění na taneční scéně. Tehdy se vydala na zkušenou do světa, kde potkala dva své budoucí kolegy. První setkání bylo zkušební, teprve v osmadevadesátém to bylo napevno. Prvním jejích společným "dítkem" byl posléze úspěšný singl Hide U z roku 2001.

Debutové album Resist vyšlo o rok později. Dobré recenze sklízelo především za vyvážený souzvuk breakbeatu, drum'n'bassu a down-tempové melancholie. Přišla první odborná ocenění a turné, které zasáhlo 33 zemí a téměř milión diváků.

Během něho začali dělat na druhém počinu, jenž vyšel roku 2003 pod názvem Kokopelli. Ten termín označuje severoamerický indiánský symbol plodnosti, osobitosti a hudby. Kapele deska vynesla nominaci na Brit Awards a také nové, nekončící koncertování.

Letošní novinka v podobě nahrávky Damage v sobě spojuje to dobré z prvních dvou desek. Kapela je v laufu a na koncertech rozdává výhradně pozitivní náladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám