Hlavní obsah

Cimrmanovci vyrazili pokořit horu na Altaji

Skupina herců pražského Divadla Járy Cimrmana a jejich přátel odletěla z pražského letiště v Ruzyni na expedici do pohoří Altaj. Chtějí zde vystoupit na dosud bezejmennou horu a pojmenovat ji podle tohoto legendárního českého, světem nedoceněného fiktivního všeuměla.

Článek

Již v červenci čtyřčlenná skupina českých horolezců oznámila, že cimrmanology předběhla a navrhla 3610 metrů vysokou horu pojmenovat podle místních tradic Tekelju Baži. "Začínám mít dojem, že skupina Fiedlerovců, pohrobků profesora Fiedlera, proti nám použila zbraň, kterou dobře ovládáme, a to je mystifikace," řekl před odletem expedice novinářům zakladatel Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák, který se ovšem výpravy neúčastní.

Rakouský profesor Fiedler byl známou postavou seminářů z her o zneuznaném českém géniovi Cimrmanovi, která jeho význam hodnotila odlišně od českých kolegů. Název Tekelju Baži znamená v místním jazyce pramen a návrh, aby se tak hora oficiálně jmenovala, prý již leží v altajském parlamentu. "Je to záležitost velkého smolaře Járy Cimrmana, který byl vždycky druhý a někdo ho předběhl," míní Svěrák, který si však prý stejně jako účastníci expedice nenechá myšlenku na pojmenování hory po Cimrmanovi svými odpůrci zošklivit.

Cimrmanologové narazili na odpor

"Je to naprostý nedostatek humoru, chtějí se zviditelnit," řekl o motivaci konkurentů expedice její náčelník Václav Kotek. Odpůrci cimrmanologů uvádějí, že záměr pojmenovat horu jménem Járy Cimrmana je "necitlivý a ignorantský" a na Altaji se proti němu zvedl odpor místních obyvatel. Altajští přátelé divadelníků prý naopak míní, že jde o zajímavý podnět podpory kulturní spolupráce, který zde má podporu vládních kruhů.

Více než dvacetičlenná expedice, jejímž členem bude i ministr kultury Altajské republiky Vladimír Končev, se nejprve přesune helikoptérou do základního tábora ve výši 2000 metrů. Část půjde těžší cestou zpestřenou nočním bivakem, druhá zvolí jednodušší variantu; setkají se na vrcholu. "Předpokládám, že to zvládneme," dodal Kotek, který se problémů obává pouze při velmi špatném počasí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám