Hlavní obsah

Jak se bude líbit dvojjazyčná komedie?

Právo, Radmila Hrdinová

Shakespearovu komedii Jak se vám líbí uvádějí v pátek na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu Letní shakespearovské slavnosti. Inscenace vynikajícího slovenského herce a režiséra Emila Horvátha měla premiéru již loni v létě v Bratislavě, ale v Praze se představí poprvé.

Článek

"Myslím, že tento titul je dobrou volbou pro Letní shakespearovské slavnosti," říká o komedii Jak se vám líbí Emil Horváth. "Není to exaktně psychologicky vypracovaná hra jako třeba Hamlet, v němž mimochodem Horváth právě ve Slovenském národním divadle zkouší roli Polonia, ale nese téma moci. Postavy, které kritizují ty, jež jsou u moci, dostávají posléze šanci se s mocí potkat."

V inscenaci se již tradičně sešli přední čeští i slovenští herci. Hned dvě role - Vévodu a jeho bratra Frederika, který svého sourozence poslal do vyhnanství, ztvárnil Marián Labuda. Zamilovaného Orlanda si zahraje Ladislav Hampl, sympatický představitel Romea z předloňské inscenace Romea a Julie v režii Martina Huby. Bude to pro něho již druhý shakespearovský milovník na nádvoří Pražského hradu.

Byl Orlando snazším úkolem než Romeo?

"To se tak nedá říct, Orlando je rozhodně také vděčná postava, snad je jen moc kladný, to se hraje hůř," soudí o Orlandovi Hampl. Rosalindu, jednu z nejkrásnějších ženských postav, které kdy Shakespeare napsal a která vystupuje v mužském převleku, vytvoří Soňa Norisová, její sestřenici Célii ztvární její sestra Zuzana Norisová (v alteranci s Danicou Jurčovou).

Ve slavné roli pesimistického filozofa Jacquese se objeví Martin Dejdar v alternaci s Ondřejem Pavelkou. Jeho jmenovec Tomáš Pavelka hraje Orlandova protivného bratra Olivera, jeho sluhu Adama L´ubomír Palulovič. V úloze šaška Brouska uvidí diváci herce Miroslava Nogu, známého mj. z televizního seriálu Ranč u zelené sedmy. Zamilovanou historku z Ardenského lesa diváci uslyší v překladu Martina Hilského a Lubomíra Feldeka.

"Jak se vám líbí? Nemá děj v pravém slova smyslu, ale sestává z neustálého zrcadlení různých postojů," říká o Shakespearově komedii Martin Hilský.

Ardenský les

Podle jeho charakteristiky jde o pastorálu, který ovšem Shakespeare zasadil do kouzelného Ardenského lesa, idealizovaného prostředí vzdáleného dvorským intirkám a jeho hrdiny postavil před nesnadný úkol: přiznat a vyjasnit si své city.

Dvojjazyčná inscenace komedie Jak se vám líbí bude na repertoáru Letních shakespearovských slavností do 15. srpna.

Od 17. srpna se na nádvoří Nejvyššího purkrabství vrátí žárlivý Maur Othello v inscenaci Petra Kracika s Michalem Dlouhým a Martinem Zahálkou alternujícími titulní roli a s Lucií Vondráčkovou a Zuzanou Vejvodou v roli něžné Desdemony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám