Hlavní obsah

Nové knihy - Chvalozpěv na Leibowitze i Máma kočka

Mezi knižními aktualitami najdete například slavnou sci-fi Chvalozpěv na Leibowitze, humoristický román Máma kočka - Její vzestup a pád nebo další díl knižní série Prokletí králové nazvaný Lilie a lev.

Článek

Walter M. Miller Jr.: Chvalozpěv na Leibowitze

Chvalozpěv na Leibowitze je kritikou zcela po právu řazen mezi nejlepší postkatastrofická science fiction díla všech dob, navíc patří také k nejslavnějším žánrovým pracím, a to nejen k těm s náboženskou tématikou. Díky hluboce humanistickému poselství je stále vydávanou a čtenáři vyhledávanou klasikou, která jednoduše nikdy nezestárne.

Román popisuje snahu mnišského řádu zachovat po atomové válce co nejvíce vědomostí z minulosti a přispět jimi k obnově ztracené civilizace. Úsilí se díky pevnému odhodlání daří a lidstvo opět vybuduje vyspělou společnost. Zdá se však, že prokletí neustálých svárů mezi národy se vrací a znovu se schyluje k celosvětové válečné katastrofě. Podaří se tentokrát zachránit zdánlivě nepoučitelné lidstvo?

Laser-books, překlad Petr Kotrle, 360 str., váz., 199 Kč

Maurice Druon: Lilie a lev

Šestý díl sedmidílné fresky Prokletí králové, v níž ožívají osudy středověké Francie 14. století od procesu s templáři po počátek stoleté války, velkolepého díla považovaného za vzor současného historickému románu.

Smrtí Karla IV. Sličného končí kapetovská dynastie, na francouzském trůně ji vystřídá dynastie Valois. Hrabě Robert z Artois hraje významnou úlohu v těchto letech rozhodujících pro osud celé západní Evropy. Zasadí se o to, že na trůn usedne Filip VI. z Valois a na oplátku vyžaduje od nového panovníka, že mu bude vráceno dědictví jeho předků. Aby se domohl svého práva, nezastaví se před ničím: křivě přísahá, padělá dokumenty, vraždí. Je zbaven všech svých práv vysokého velmože, uchýlí se na anglický dvůr, kde pronese před králem Eduardem III. a anglickým parlamentem řeč, jež bude prvním aktem stoleté války...

Talpress, překlad Dana Melanová, 304 str., váz.

Polly Williamsová: Máma kočka - Její vzestup a pád

Debut britské autorky Polly Williamsové je mezi oblíbenými knihami o moderních maminkách dalším zdařilým pokusem, jak bourat mýtus o obětavé matce, která si myslí, že nemá šanci být zároveň přitažlivou ženou.

Amy Craneová má půlroční dítě a ještě pořád se nemůže obléct do šatů, které nosila před porodem. Nostalgicky vzpomíná na svoje mládí, staré džínsy jí připomínají její kdysi útlé boky, nové sexy prádlo od partnera ztrátu chuti milovat se. Nezapadá mezi ostatní matky ve svém okolí, které se předhánějí v mateřských ctnostech a žijí jen svými dětmi. Navíc má podezření, že ji její přítel Joe podvádí.  Jako deus ex machina se na scéně objeví Alice, nejsvůdnější matka z Londýna, která Amy pomůže, aby se z ní stala zase atraktivní žena, za kterou se muži rádi ohlédnou, zkrátka kočka.

Argo, překlad Dana Vlčková, 269 Kč

Stephen Greenblatt: Shakespeare Velký příběh neznámého muže

Shakespeare - Velký příběh neznámého muže je impozantním pokusem odvyprávět celý jeden lidský život na základě několika útržků papíru, který napsal světově uznávaný znalec Shakespearova díla.

O životě největšího dramatika všech dob toho víme relativně málo, a tato skutečnost vedla k nejkurióznějším domněnkám a teoriím. Renomovaný znalec Shakespearova díla se pokouší nalézt pravdu prostřednictvím jeho her i rekonstrukcí historických událostí v autorově době. Vznikl tak nečekaně srozumitelný a napínavě psaný portrét osobnosti, která i přes veškeré snahy si navždy ponechává své tajemství.

Albatros, překlad Miroslava Kopicová, 416 str., váz.,. 349 Kč

René Goscinny, Morris: Lucky Luke - Velkovévoda

Lucky Luke je dnes už legendární postavou francouzského komiksu. Jeho autorem je duchovní otec Asterixe, slavný francouzský humorista René Goscinny. Lukovy příběhy (jichž je více než 70!) se odehrávají převážně na divokém západě a hlavní hrdina se v nich za neuvěřitelných okolností setkává s plejádou falešných hráčů, zlodějů dobytka i organizovaných zločinců, jako jsou bratři Daltonovi, Jesse James a další. Ale ať už situace nutí Luckyho Luka dělat sebekrkolomnější věci, vždy stojí důsledně na straně dobra.

Egmont ČR, překlad Edda Němcová, 48 str., brož.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám