Hlavní obsah

Nové knihy - Pět hospod, dva bary a jeden noční klub i Merde! Rok v Paříži

Mezi knižními novinkami tohoto týdne například najdete soubor noirových povídek Johna Williamse Pět hospod, dva bary a jeden noční klub, bestseller britského novináře píšícího v Paříži a o ní Stephena Clarka Merde! Rok v Paříži nebo komiks Hitman 3.

Článek

John Williams: Pět hospod, dva bary a jeden noční klub

Velšský spisovatel John Williams nabízí čtenářům unikátní možnost bez úhony se projít suterénními prostorami současného Cardiffu. Od islámské mešity přes všechny chodníky až k dokům s loděmi podezřelého nákladu. Se zastávkami v osmi lokálech, kolem nichž se odehrává děj osmi propojených povídek.

Jak žijí v Butetownu šlapky s dětmi? O čem sní bezvýznamný zlodějíček? Co se honí hlavou mladíkovi propuštěnému z nezaslouženého vězení? Na to dává John Williams hrubou, nepřikrášlenou odpověď. Naděje černochů z doků na světlou budoucnost je stejně krátkodechá jako vysílání cardiffského pirátského rádia. Ale stejně to stojí za to. Williams si umně pohrává s prvky žánru noir a ve spojení s černým humorem a jazykem ulice získává jeho kniha elektrizující atmosféru. V podsvětí všedního dne je pořád živo.

Argo, překlad Zuzana Koubková, 168 str., váz.

Stephen Clarke: Merde! Rok v Paříži

Stephen Clarke je britský novinář a spisovatel píšící pro francouzskou mediální skupinu v Paříži. Merde! Rok v Paříži je téměř pravdivý záznam událostí, které se mu přihodily nebo nepřihodily během deseti let, kdy žil ve Francii.

Původně knihu vydal v nákladu dvě stě výtisků a chtěl ji prodávat přes svou webovou stránku, rozdávat přátelům nebo využít jako palivo při barbecue konajícím se při oslavě dobytí Bastily. Po čtení v kanadském knihkupectví v Paříži a recenzích v tisku se však kniha stala takovým bestsellerem, že Clarke zanedlouho musel napsat pokračování.

Albatros, překlad Richard Podaný, 264 stran, 259 Kč

Michael White: Zlatý pentagram

Mysteriózní thriller se odehrává v Oxfordu roku 2006, ale jeho příběh sahá hluboko do minulosti.

Byla nalezena brutálně zavražděná mladá žena. Kdosi jí vyřízl srdce a na jeho místo vložil starobylou minci. Strašlivé rituální vraždy mladých dívek pokračují a neomezují se jen na tuto dobu a místo. Vyšetřovatelé jsou zaskočeni, ale policejní fotograf Philip a jeho bývalá milenka Laura začínají tušit, že stopy vedou až do 17. století. Tehdejší vražedné spiknutí spojené s tajnými vědami, okultismem a alchymií, se opět někdo pokouší napodobit. A mezi oxfordskými studenty už si vybírá další oběť.

Brána, překlad Eva Křístková, 240 str., váz.

Garth Ennis, John McCrea: Hitman 3

Nová kniha Gartha Ennise (Preacher, Punisher) je věnovaná profesionálnímu zabijákovi Tommy Monaghanovi, alias Hitmanovi. V ní najdete jeden extra dlouhý příběh, ve kterém se Tommy bude muset postavit pekelným hordám a mafiánům. Ale nebude v tom sám. Po bok se mu přijde postavit Catwoman, dosti neochotně i démon Entrigan a samozřejmě i skupina superhrdinů z týmů Paragraf 8 (pro neznalce vojenských zákoníků - je to paragraf o propuštění z vojenské služby kvůli mentální nezpůsobilosti.) A jako bonus ještě příběh o romantickém rande za zvuku písně Deutschland, Deutschland uber alles.

BBart s Crew, překlad Štěpán Kopřiva, 160 str., váz., 349 Kč

C. S. Lewis: Ta obludná síla

Závěrečný z románů Kosmické trilogie se sice odehrává na anglickém venkově, a ne na vzdálených planetách, ale C. S. Lewis nezůstává svým čtenářům nic dlužen a své monumentální dílo zde korunuje opravdu velkolepým dramatickým finále. V nesmírně dynamicky vyprávěném příběhu nahlížíme i do těch nejhlubších zákoutí lidského nitra, ale upoutá nás také básnivé zachycení vnější tvářnosti světa.

Malé univerzitní městečko Edgestow bývalo klidné a ospalé. Teď se tu ale chystá usídlit jedna z nejprogresivnějších vědeckých institucí - Národní institut pro koordinované experimenty (NIKE). V NIKE vidí svou kariérní šanci i mladý ambiciózní člen Bractonské koleje sociolog Mark Stuuddock. Na popud protřelého lorda Feverstonea se vypraví do Belbury, kde NIKE prozatím sídlí, a uchází se tu o práci. Pohlcen vlastními sobeckými zájmy akceptuje zrůdné praktiky, jimiž chtějí neméně zrůdní představitelé ústavu dosáhnout naplnění své totalitní vize: zcela odlidštěného světa.

Euromedia Group - Knižní klub, překlad Jana Pošmourná, 432 str., váz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám