Hlavní obsah

Kelly Clarkson a její prosincové zpívání

Právo, Jaroslav Špulák

Pětadvacetiletou americkou zpěvačku Kelly Clarkson, rodačku z Fort Worthu v Texasu, nasměrovala k hudbě její učitelka Cynthia Glennová. Na základní škole ji slyšela zpívat a nabídla ji místo ve školním sboru. Přestože Kelly snila o dráze bioložky, nechala se umluvit. V nové společnosti pak vyšplhala na první místo jejího žebříčku hodnot hudba.

Článek

V roce 2002 ji přátelé přihlásili do soutěže American Idol. Vyhrála, ve finále získala 58 procent hlasů. Debutové album Thankful vyšlo o dva roky později. Následoval počin Breakaway (2005), který pozici zpěvačky upevnil a ona se stala respektovanou zpěvačkou.

Novinka My December vychází nyní a Kelly to s ní nemá lehké. Vydavatelská společnost chtěla několik písniček stáhnout, neboť usoudila, že nemají potřebný komerční potenciál. Přidaly se nepříliš dobré kritiky a odvolané turné, na které se příliš neprodávaly vstupenky.

Přesto je třeba objektivně uznat, že materiál na nové desce Kelly Clarkson je dobře odvedená práce. Nabízí řadu řemeslně slušných písniček s gradací a promyšlenou prací s dynamikou. Clarkson v nich používá veškerou sílu svého hlasu. Je mocný, velmi rockový, navíc mladistvý a trochu naštvaný. Podporují ho energické kytarové party, v nichž má nástroj veskrze moderní zvuk.

Pravda, ne všechny texty jsou povedené. Některé blokují fráze, jakýsi "tancovačkový" pohled na vztahy, což má nedobrý dopad na celkové vyznění. Toť ale největší nedostatek alba. Clarkson totiž chápe hudební estetiku a té se nezpronevěřuje.

My December není kýčovitá deska, ani snůška hloupostí, jaké bychom od nezkušené vítězky televizní soutěže mohli očekávat. Jinými slovy: kdyby takto zněl český pop rock, byli bychom šťastnější.

Kelly Clarkson: My December

Sony BMG, 51:44

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám