Hlavní obsah

Milióny lidí horečně nakupují Harryho Pottera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milióny fanoušků bestsellerových příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera vzaly v sobotu útokem světová knihkupectví. Úderem půlnoci britského času (v 1:00 SELČ) se začalo na pultech obchodů ve většině zemí, včetně České republiky, prodávat anglické vydání sedmého a patrně posledního dílu ságy s názvem Harry Potter and the Deathly Hallows.

Článek

Skončilo tak pro první šťastlivce nekonečné, mnohahodinové čekání v dlouhých frontách. Další zájemce sužované sžíravou nedočkavostí čekalo ještě tísnění v davu, než se rovněž dočkali slastného převzetí vzácného výtisku a mohli uhánět domů a bez dechu celou noc číst o dalších příhodách hlavních postav.

"Je to to jediné, co ho zajímá - aby dostal tu knihu. Nemohl jíst ani spát," řekla Američanka Laura Helmyová o svém patnáctiletém synovi, který šel vystát frontu na knihu v centru Londýna. Rodina byla na dovolené v Paříži, ale odjela kvůli knize rychlovlakem TGV do britské metropole.

Autorka, britská spisovatelka Joanne Rowlingová, neporušila tradici a o půlnoci četla z knihy 500 vybraným dětem v jednom londýnském muzeu.

Nejsledovanější byla situace u knihkupectví Waterstone v centru Londýna, které je označováno za tradiční "střed potterománie". V pestrobarevné frontě se tam sešlo na 5000 nedočkavců, mnoho z nich oblečených do čarodějnických mundúrů.

V USA později

Zatímco ve světě otvírala knihkupectví podle britského času, američtí čtenáři si museli počkat na vlastní půlnoc v časových pásmech v USA, tedy nejdříve v 6:00 SELČ. Jen ve Spojených státech bylo k prodeji připraveno 12 miliónů výtisků.

:. V Německu byly v rámci prodeje nového Harryho Pottera připraveny speciální prostory. (Foto: ČTK/AP)

Provozovatel internetového serveru Amazon řekl, že obdržel 2,2 miliónu objednávek, což je o 47 procent více než na předchozí díl.

Zahájení prodeje v pákistánském Karáčí však zhatila hrozba pumového útoku. Před obchodním střediskem, kde se měl promítat přímý přenos z Londýna a kam měly dorazit davy, našla policie v autě po anonymním telefonátu asi deset kilogramů plastické výbušniny RDX. Přímý přenos byl zrušen.

:. Na nového Harryho Pottera čekali lidé po celém světě - i v čínském Pekingu. (Foto: ČTK/AP)

V Malajsii zase knihu místní knihkupci odmítli zařadit do regálů. Protestovali tak proti údajně směšně nízké ceně, za kterou Pottera nabízejí supermarkety.

Malý zájem vzbudil další příběh obrýleného čaroděje v originále mezi Japonci. Podle agentury Kjódó si pro knížku v angličtině přišlo například v Ósace jen deset lidí a ve městě Marunuči ve středním Japonsku jen 20.

Fronty i v Praze

Noční prodej přilákal do českých knihkupectví stovky lidí. Protože zatím je k dispozici pouze anglický originál, chodili knihu kupovat hodně cizinci, někde jich bylo dokonce víc než Čechů. Knihkupectví mají v zásobě dostatek výtisků, a tak se nedočkaví fanoušci série nemusejí obávat, že novinku propásnou.

Noční prodej začal v pražském Paláci knih Luxor a Kanzelsberger na Václavském náměstí a v prodejním řetězci Tesco, který knihy nabízel také v dalších městech. V Luxoru prodali zhruba půl hodiny po začátku prodeje čtyři stovky výtisků.

"U předposledního výtisku Harry Potter and the Half-Blood Prince (v překladu Harry Potter a princ dvojí krve) z roku 2005 se jich tolik neprodalo. Zájem předčil naše očekávání," řekl spolumajitel prodejny Jiří Jirásek. Manažer obchodu odhadl, že cizinci tvořili přibližně třetinu zákazníků.

Rovněž v Kanzelsbergru zájem zákazníků překvapil. Vedoucí řekla, že se vytvořila fronta až do prvního patra a prodalo se rovněž několik set výtisků. Podle ní mírně převažovali cizinci. Už od 19:00 se zájemci účastnili večera věnovaného Harrymu Potterovi.

Naopak na okraji Prahy v hypermarketu Tesco Letňany čekali prodejci větší zájem. "Lidé se šli spíš porozhlédnout do centra," řekl vedoucí nočního prodeje Jiří Pešek. Nejnovější vydání Harryho Pottera se v noci začalo prodávat i v dalších hypermarketech řetězce Tesco v Praze, Brně a v Plzni.

Překladatel série Pavel Medek dostal svůj výtisk také až v noci. Nakladatelství Albatros odhaduje, že by mohlo české vydání být připraveno na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám