Hlavní obsah

OBRAZEM: Fanoušci Pottera se srocují před knihkupectvími

Tisíce fanoušků Harryho Pottera čekají po celém světě před knihkupectvími. Poslední díl ságy Harry Potter and the Deathly Hallows se začne prodávat na celém světě včetně České republiky v pátek o půlnoci britského času (v sobotu 01: 00 SELČ). Zatím pouze v angličtině.

Článek

Jen ve Spojených státech je k prodeji připraveno 12 miliónů výtisků nové knihy. Provozovatel internetového serveru Amazon řekl, že obdržel 2,2 miliónu objednávek, což je o 47 procent více než na předchozí díl. Britská hlavní pošta uvedla, že v sobotu doručí na 600 000 výtisků knihy, která má přes 700 stran.

V České republice je také řada fanoušků, kteří prahnou po anglickém originálu, ale zas tolik jich nebude. "Registrujeme zhruba kolem tří set předobjednávek na poslední díl série," mluví o zájmu kolem Harry Potterovi prodejce z Neoluxoru na Václavském náměstí v Praze.

V konkurenčím síti knihkupectví Kanzelsberger nechtěli zájem o originální verzi příliš rozebírat. "Z předobjednávek o anglickou knihu je patrné, že zájem o ni je stejný jako u předešlých dílů, rozhodně není nijak závratný. Přece jen čtenáři čekají na české vydání," komentuje rozruh kolem Harryho Pottera prodavačka z Paláce knih v Praze.

Do knihkupectví už knihy přivezli v zapečetěných krabicích, které se nesmějí otevřít, aby se neprozradilo, jak příběh dopadne. Bezpečnostní opatření přišla na 15 miliónů eur [celá zpráva], přesto se zdá, že obsah se utajit nepodařilo.

Mnozí tráví před knihkupectvím celé hodiny a jsou oblečeni do stylových kostýmů.

V Británii fanoušky neodradil ani déšť a dál čekají na poslední díl. 

Nejvíce je jich u londýnského knihkupectví Waterstone v "Je to největší párty k Harry Potterovi v Evropě, takže má cenu zde čekat," vysvětlila třiadvacetiletá Laura Halinenová, která přijela do britské metropole z Finska. Stejného názoru je i sedmnáctiletá Američanka Chellie Carrová, která přesvědčila matku, aby s ní letěla z Michiganu do Anglie.

Mánie však zasáhla celý svět. Thajec s plakátem propagujícím poslední díl ságy před knihkupectvím.

Všechny fotografie ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám