Hlavní obsah

Esgmeq jdou v rocku na hranice syrovosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové eponymní album potvrdilo kvality chebských Esgmeq, kteří jako jedna z mála skupin ctí pravidlo, že rock musí být patřičně syrový a hlavně se do něj musí dát úplně všechno, jinak není opravdový.

Článek

Esgmeq jsou často označovaní za punk, protože jejich rock je přímočarý a přetéká energií, nic ovšem nemají společného s primitivním zábavovým punkem postaveným na hulákavých sborech. Stejně tak dobře by mohli být označováni za grunge, kdyby se tento styl nezkomercializoval a držel se původní syrové podoby z konce osmdesátých let, jaký přinášeli Mudhoney. I Esgmeq mají blízko ke garážovým kapelám a čerpají z odkazu starých mistrů, jako byli The Stooges nebo MC5, kteří inspirovali jak punkery tak grunge.

Syrovou hudbu s neučesaným zvukem kytar, přebuzenou basou a důraznými bicími doprovázejí adekvátní texty, z nichž je vidět, že kapela nic nepředstírá a jde rovnou k problému, přičemž se nebojí vyjadřovat prudké emoce přes přikrašlování. Jasně to dokumentuje už úvodní skladba Nenávidím tě se silnými slovy: "Už nikdy nevyjdeš do polí / abych ti nedýchal na záda / Pokácím tvé stromy a vyrvu kořeny / To přísahám! / nenávidím tě! Přísáhám".

Nechybí ani syrová generační zpověď Co se to kurva děje? s hořkým textem: "Stáří je tvým nepřítelem / tolik vzpomínek a  zkušeností / je jedno, že rozumíš / hodnotám, života." 

Skupina dokonce otevřeně připouští problémy s alkoholem, které ji skoro rozložily, když Sisi zpívá "Já potřebuju pít / víc, než si myslíš / abych byl někým jiným / abych byl sám sebou."

Přes krátkou stopáž je to bez nadsázky rocková deska roku, která jako jedna z mála snese srovnání se světovou produkcí. 

Silver Rocket , 28 minut

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám