Hlavní obsah

Zdeněk Troška připravuje pohádku o nejkrásnější hádance

Právo, Kateřina Farná
PRAHA

Podle vlastního scénáře bude do konce září režisér Zdeněk Troška natáčet v jižních a západních Čechách pohádku Nejkrásnější hádanka. Na pomoc si vzal dvě literární předlohy - Drdovy pohádky O Matějovi a Majdalence a O princezně, která hádala, až prohádala.

Článek

V hlavních rolích se objeví Jan Dolanský, Ladislav Potměšil, Taťjana Medvecká či Miroslav Táborský. Premiéra je naplánovaná na 28. února následujícího roku, na TV Nova by se podle ředitele televize Petra Dvořáka měla objevit o Vánocích 2009.

Pro Trošku nebude lehké nejmladší diváky zaujmout. "Dnešní děti nečtou, což je pro mě nejsmutnější zjištění. Všechen volný čas tráví u počítačových her. Dělám záchranářskou práci, abych jim krásnými pohádkami to krásné české připomněl. A když se podíváte na kreslené filmy, které k nám přicházejí z Japonska nebo Ameriky, kde se zvířátka mezi sebou pořád jen mlátí a řežou... Nevím, kam to povede," řekl ve čtvrtek Právu autor oblíbených pohádek jako O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Princezna ze mlejna.

Pohádková klasika

Základní příběhová linie je klasická, i když kromě kouzelné jahody více nadpřirozených sil do děje nezasáhne: chudý Matěj se zamiluje do dcery lakomého boháče. Jejich lásce ale otec nepřeje a Matěje vyžene ze statku. Dostane se na královský hrad, kde v hádankové soutěži vyhraje ruku princezny. O princeznu ale nestojí, miluje Majdalenku. Při své cestě k ní je zajat loupežníky...

Troškovy pohádky patří k těm nejúspěšnějším v tomto žánru za posledních patnáct let. Sám autor komedií ze série Slunce, seno ... se řadí k "pohádkovým" fanouškům. " Sbírám pohádkové knížky, často oblejzám antikvariáty. A kdybych mohl, tak bych je točil celý život," uvedl režisér.

A jak by vypadala podle Trošky pohádka ušitá dnešním otrlým dětem na tělo?"Natočil bych masakr v perníkové chaloupce. To by se dětem líbilo. Babka s dědkem by vařili perník (naznačuje, že si píchá drogu, pozn. red.). Točím vlastně pohádky pro pamětníky, pro jejich rodiče a prarodiče," dodal s tím, že i bojové scény v Nejkrásnější hádance budou v duchu Lady a Drdy: "Loupežníci budou spíš jihočeští trumberové. Děti vždycky v soubojích překvapí nečekaná nástraha, namísto akční scény."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám