Hlavní obsah

V Brně se nově prezentuje design

– BRNO
Novinky, Jan Trojan

Pod názvem Jak se dělá design otevírají dnes v Design centru (DC) ČR na Radnické ulici v Brně zajímavou výstavu. Podle kurátorky Dagmar Koudelkové je to výběr toho nejlepšího z dosavadních designérských soutěží. Je skutečně na co se dívat, zvláště, když pořadatelé přicházejí s něčím novým. Potrvá do 26. října.

Článek

"Už dlouho nás trápí, jak prezentovat exponáty. Na některé naše výstavy sice přišlo až deset tisíc lidí, ale na jiné, o kterých jsme předpokládali předem úspěch, se obtěžovaly jen dva tisíce, a to bylo pro nás velkým zklamáním," říká ředitel DC Karel Kobosil.

Při dosavadních výstavách tu totiž zjistili, že mnohého návštěvníka nezaujme ani precizně zhotovená dokumentace o novém výrobku, buďte není čas, nebo se text jeví moc dlouhý. Proto v DC využili elektronické možnosti, aby dynamizovali celý proces prezentace. Natočili na video krátké, zhruba dvou- až tříminutové klipy s osobní výpovědí autora díla. Podle Kobosila tak vzniká jakýsi příběh v jazyce mladé generace o předmětech, o tom, jak se autor vypořádal se zadáním.

"Do budoucna by mohli designéři vytvářet klipy sami," uvedl Kobosil. Zdůraznil, že tímto způsobem lze dosáhnout plastické a účinné interpretace designu.Připustil, že nápad není původní, v zahraničí s vysokou pravděpodobností bude něco takového existovat, i když nikdo z DC zatím nikde neviděl.

I o bezdomovcích

Na nynější výstavě lze vidět rovněž řadu trojrozměrných návrhů nejrůznějších výrobků. Nábytek, železniční sedadlo, minimotocykl, traktor budoucnosti, vrtací soupravu, užité sklo i keramiku. Na první pohled nenápadný městský mobiliář, vlastně čtyři kovová sedátka pro zastávky městské hromadné dopravy, jsou zajímavé zadáním: Aby na nich nespávali bezdomovci.

Proto jsou lehce do oblouku, jednak aby se příjemně sedělo, jednak aby se špatně leželo. Ovšem pozor, stejná firma, která sedátka vyrábí, vymyslela a také dělá právě pro bezdomovce speciální schránky na jejich skrovný majetek. "Nemají obvykle peníze, ale fotografie bývalých partnerů a dětí," řekl programový ředitel DC Jiří Cicvárek.

Nejen hospodyně určitě zaujmou nové tvary remosek. Tento původem český výrobek prožívá renesanci.

Základ nové expozice tvoří práce oceněné nebo vybrané pro výstavu mezinárodní jury v rámci prestižní soutěže Vynikající výrobek roku 2003, zastouoeny jsou vítězné práce ze soutěží Interiér roku České republiky Mladý obal, Česká židle a Brejle, vše s přídomkem 2003.

Výstava v DC je otevřena všechny dny v týdnu včetně víkendu, vždy od 10 do 18 hodin, vstupné se neplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám