Hlavní obsah

Ředitelem Národního divadla v Brně se stane Daniel Dvořák

BRNO

Novým ředitelem Národního divadla v Brně se od 1. srpna stane bývalý ředitel pražského Národního divadla Daniel Dvořák. Na doporučení výběrové komise o tom v pondělí rozhodli brněnští radní. Dvořák nahradí ve funkci Zdeňka Prokeše, kterého radní po čtyřech letech z funkce odvolali letos v dubnu. Podle Dvořáka divadlo stojí před nutnou změnou, protože se potýká dlouhodobě s nedostatkem peněz.

Článek

"Město Brno dává na kulturu deset procent ročního rozpočtu, a to je maximum. Další zdroje peněz pro divadlo jsou už minimální. Prostor je tak vymezen dvěma možnostmi: Buď zachovat status quo a dál hledat peníze a úspory v provozu divadla, nebo si vytknout určité priority, kterým může být jeden soubor nebo část programu, a zbytek produkce omezit," řekl již dříve Dvořák.

Také podle primátora města Brna Romana Onderky je hlavním úkolem nového ředitele stabilizace finančních nákladů a přilákání více diváků. "Těch deset procent je opravdu strop, který nelze překročit. Navíc neznám žádné evropské město, které dává do kultury více peněz. Od Dvořáka proto očekávám nový přístup v marketingu divadla, aby nám dokázal, že divadlo může v budoucnu fungovat bez navyšujícího se rozpočtu a že nebude mít ani korunu dluhu," řekl dnes Onderka.

Divadlu, které na rozdíl od pražského není dotováno ze státních zdrojů, však příspěvky nestačí. Loňské hospodaření skončilo šestimilionovou ztrátou a provozní ztráta divadla se tak vyšplhala asi na 30 miliónů korun. Rozhodnutí, kterým směrem se má Národní divadlo v budoucnu ubírat, musí podle Dvořáka padnout v co nejkratším čase a mělo by se na něm podílet více subjektů. Dále se chystá  vyměnit osobnosti na vedoucích postech divadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám