Hlavní obsah

Kreslený Tintin je v Británii podezřelý z rasismu

Britská Komise pro rasovou rovnoprávnost (CRE) vyzvala velká knihkupectví na ostrovech, aby z prodeje stáhla komiks Tintin v Kongu, který je podle názoru CRE rasistický. Obchodní řetězce tak daleko jít nechtějí. Knihu belgického výtvarníka Hergého pouze přesunuly do oddělení pro dospělé.

Článek

Podle mluvčí CRE dobrodružství mladého reportéra Tintina v tehdejší belgické kolonii obsahují "slova s odpornými rasovými předsudky, kde domorodci vypadají jako opice a mluví jako slabomyslní".

Nadnárodní knihkupectví Borders a Waterstones se kvůli těmto obviněním rozhodla sporný díl komiksu vyřadit z nabídky pro děti a umístit jej do oddělení pro dospělé.

Tento krok však CRE považuje za nedostatečný. "Jak a proč si (knihkupectví) Borders myslí, že je v pořádku rozšiřovat takový rasistický materiál?" podivila se mluvčí komise. "Jediné místo, které je pro něj akceptovatelné, je muzeum," domnívá se mluvčí, podle níž by tento komiks měl být ve skleněné vitríně označen velkým nápisem, že jde o "zastaralý, rasistický žvást".

Nakladatelství Egmont, které Tintinova dobrodružství vydává, už knihu opatřilo varováním, že obsahuje "autoritářské stereotypy doby (v níž vznikla). Jejich interpretace může některým čtenářům připadat urážlivá," stojí podle BBC ve varování.

Přes sedmdesát let trvající kult Tintina

Hergé, vlastním jménem Georges Prosper Remi, vytvořil od roku 1929 do své smrti v roce 1983 celkem 23 knih, v nichž vystupují Tintin, jeho pes Filuta, kapitán Haddock, profesor Kalkulus a dvojice nedovtipných detektivů Kadlec a Tkadlec.

Ve sporné pasáži dílu Tintin v Kongu, který vycházel časopisech v letech 1930 až 1931, poučoval hlavní hrdina Afričany o Belgii. Po obviněních z rasistického a kolonialistického vyznění Hergé tuto část přepracoval na výuku matematiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám