Hlavní obsah

Mando Diao: Tvrdili nám, že nemůžeme být úspěšní

Právo, Šárka Hellerová

Skupina Mando Diao vystoupí v neděli v rámci programu Colours of Ostrava. Formace patří mezi švédské hvězdy kytarové hudby. Na dotazy Práva odpovídal Mats Björke.

Článek

Jak byste charakterizoval hudbu kapely Mando Diao?

Řekněme, že je to hodně melodický pop, který hrajeme velmi energicky, trochu punkově. Máme popové melodie, které ale zpracováváme tak, že z toho vyplyne něco mezi rockem a punkem.

Jste ovlivněni velkými jmény švédské hudební scény, jako jsou například ABBA nebo Roxette?

Spíš ne. S ABBA nás spojují silné melodie, ale máme úplně jiný zvuk. Nikdo z nás tyhle kapely moc neposlouchal. Ovlivňovaly nás spíš švédské rockové skupiny sedmdesátých let. Nejzásadnější ale byly americké kapely, šedesátá léta a Beatles, prostě klasika.

Na svých webových stránkách uvádíte, že pocházíte z nejšpinavějšího města nejčistší země. Co to pro vás znamená?

Především v nás to vzbudilo touhu odtamtud vypadnout někam jinam, cestovat kolem světa a hrát muziku. Lidi nám říkali, že tam nemůžeme nic dokázat. Tvrdili nám, že nemůžeme být hrdí a úspěšní, když pocházíme z Borlange. To v nás vyvolalo vztek a zuřivost, která nás hnala k tomu, abychom s kapelou dosáhli úspěchu.

Slovo Ochrasy z názvu vašeho alba Ode to Ochrasy je váš novotvar symbolizující čas mezi koncertem a svítáním. Jak byste popsal atmosféru toho momentu?

Je to doba, kdy se může stát cokoli. Neexistuje ráno. V těch několika hodinách se nemusíte starat o nic jiného, než o to, co zrovna prožíváte. Takový je ten pocit.

Každá píseň na albu je věnována nějaké osobě. Která je vám nejbližší?

Je velmi těžké někoho vybrat. Jde o lidi, které jsme potkali během našich turné a každý je důležitý. To je také důvod, proč jsme o nich udělali písničky. Všichni ovlivnili naši hudbu. Pokud mám zmínit jednoho, je to senzační hokejista Luc Robitaille, o kterém je první píseň na albu. Je to člověk z našeho dětství. Jsme velcí hokejoví fanoušci.

Jaký příběh dal vzniknout písni Killer Kaczynski?

Potkali jsme chlapíka, který nám tvrdil, že je terorista. Myslím, že to bylo v Německu. Říkal, že chce někde zaútočit. V té době bylo bombových atentátů plno, je to aktuální téma, tak jsme napsali tu píseň. Ale u něho bylo evidentní, že nás chce jen vystrašit. Nebyl to opravdový atentátník.

Jak byste nalákal diváky na koncert na Colours of Ostrava? Na co se můžeme těšit?

Budeme hrát ve vaší zemi poprvé, už to je důvod přijít. Bude to velmi intenzivní a energický koncert. Budeme nabytí energií, protože to je poprvé, potkáme se s novým publikem. Bude to vzrušující. Strašně se těšíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Goran Bregovič: Nejsem dobrý filmový skladatel

Nemyslím si, že jsem dobrý filmový skladatel. Touto větou, pronesenou se zcela vážnou tváří, ve čtvrtek v Ostravě nejvíce překvapil světoznámý skladatel...

Výběr článků

Načítám