Hlavní obsah

Nové knihy: Převtělení Timothyho Archera a V pěně

Knižní tipy na tento týden jsou pestré. Spisovatelka Irena Obermannová sestavila další knihu svých fejetonů a úvah pod názvem V pěně, Philip K. Dick napsal filosofický příběh Převtělení Timothyho Archera, Alexandra Robbinsová se zase podívá ve své knize Lebka a kosti, liga univerzit a skryté cesty k moci pod pokličku tajných studentských klubů a André Besson napsal životopisný Román o Sisi. Zajímavý je také soubor textů a kreseb Leonarda da Vinciho v Leonardově skicáři.

Článek

Alexandra Robbinsová: Lebka a kosti, liga univerzit a skryté cesty k moci

Příběh Robbinsové vás zavede do podivného světa studentských tajných společností skutečně existujících při prestižní Yaleově univerzitě v USA. Hrobkou je budova nejznámější z nich, společnosti Lebka a kosti, existující již od roku 1832. Kombinace utajení s legendami, které o sobě tato společnost vždy sama šířila, vedla po celou dobu její existence k fámám a podezřením z nekalé činnosti, která se uvnitř jejich "hrobky" údajně děje a pokrývá široké spektrum od drobných krádeží až po lotroviny mezinárodního formátu.

Pozornost americké veřejnosti je podporována tím, že mezi členy Lebky a kostí je řada velkých postav americké politiky i kapitálu včetně tří prezidentů, mezi nimiž jsou dva Bushové. Autorka, sama absolventka téže univerzity a členka jiné tajné společnosti, ve své knížce podává historii vzniku těchto tajných společností včetně Lebky a kostí a zamýšlí se nad podstatou jejich tak dlouhé existence.

Mladá fronta, 216 str., 249 Kč

Irena Obermannová: V pěně

Fejetony, úvahy a glosy publikované v různých časopisech známé spisovatelky Ireny Obermannové (Deník šílené milenky, Matky to chtěj taky).

Podle slov autorky je možné knihu číst od konce či od prostředka, po chvilkách či na jeden hlt, můžete ji číst ve vlaku, v letadle, ve stanu, v lese nebo ve vaně. Pěna Obermannové připomíná plynutí času a já tuto knížku psala několik let... Pěna také připomíná prázdniny. Je voňavá a ubíhající a navždy odplyne. Pojďme se spolu naložit do vany... Je voňavá a ubíhající a navždy odplyne.

Motto,  224 str., 209 Kč

Philip K. Dick: Převtělení Timothyho Archera

Filosofický příběh z Kalifornie na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vypráví Dickova první (a bohužel poslední) sympatická ženská postava Angel Archerová, hrdinou je ovšem její tchán, episkopální biskup Timothy Archer. Autor knihou skládá hold svému příteli, kontroverznímu duchovnímu Jamesi Pikeovi, který zemřel roku 1969 v izraelské poušti. Román lze chápat jako jeho odkaz světu.

Kniha volně navazuje na již vydaný román Valis, ale gnostický problém podvrženého vesmíru pojímá z praktičtějšího, lidštějšího hlediska.

Argo, přeložil Robert Tschorn , 228 str., 208 Kč

Leonardův skicář

Soubor textů zahrnuje ty nejvýznamnější z nich a skládá je do podoby jediného velkolepého svazku, který demystifikuje Leonardova zkoumání a ilustruje je více než tisíci nádhernými originálními skicami a perokresbami. Soubor je rozdělen do tří hlavních částí: Umění, rozum a krása, Pozorování a řád a Věci praxe.

Každá část je opatřena vysvětlujícím úvodním textem. Výtvarná část je uspořádána tak, aby dodávala původním slovům pozadí a plastičnosti. Jsou zde rozluštěny a přeloženy i Leonardovy ručně psané poznámky a zvláštní znaky, které se objevují v kresbách samotných. Uspořádání svazku má čtenáři pomoci ke snazší orientaci a umožnit mu hlubší poznání díla a pronikavého ducha velkého tvůrce.

Slovart, přeložil Richard Müller, 334 str., 699 Kč

André Besson: Román o Sisi

Životní příběh dvou žen, jež spojuje velmi důvěrný vztah, bude od té doby úzce provázán. Téměř půl století bude žít Alexandra ve stínu nejkrásnější, ale i nejtajemnější evropské panovnice a po jejím boku se stane očitým svědkem milostných dobrodružství, intrik a tragických okamžiků habsburské rodiny, odnepaměti pronásledované nemilosrdným prokletím ztělesňovaným pověstnou "bílou paní".

Šťastné spojení pronikavého smyslu pro historickou dokumentaci s talentem úspěšného romanopisce nechává v této knize ožít desítkám známých postav z doby, kdy byl v sázce osud Evropy. Ve své fascinující fresce vykresluje André Besson portrét podivuhodně moderní, hrdé a nezávislé vlastnické ženy, která se nikdy nenechala přimět ke konformismu a o jejíž pověstné kráse se píše dodnes.

Ikar, 392 str., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám