Hlavní obsah

Zastupitelství odložilo trestní oznámení Krause na ČT

Právo, jp
PRAHA

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 odložilo trestní oznámení, které počátkem června podal předseda Českého filmového a televizního svazu (FITES) Jan Kraus na generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, finančního ředitele Františka Lamberta a členy Rady ČT.

Článek

Herec, moderátor pořadu Uvolněte se, prosím! a současný předseda FITESu Kraus podal před měsícem trestní oznámení, protože měl podezření, že mohlo dojít mj. ke spáchání trestného činu poškozování cizích práv a naplnění skutkové podstaty trestného činu podvodu.

O co konkrétně šlo? FITES vinil Janečka, že držel ve funkci Lamberta, ačkoliv věděl, že zmíněný finanční šéf (předtím vrchní a programový ředitel) byl kdysi členem Lidových milicí. Lamberta obvinil mj. z toho, že sám sobě nezabránil, aby byl do funkce jmenován a radním dával za vinu, že neodvolali Janečka a Lamberta z funkcí. FITES se také domníval, že celá věc může mít negativní dopad na důvěryhodnost ČT.

Státní zastupitelství trestní oznámení prověřilo a 3. července sdělilo Krausovi, že nezjistilo skutečnosti svědčící pro spáchání trestních činů. Trestní oznámení proto zastupitelství odložilo.

"Tímto vám oznamuji, že nezbývá, než vaše podání bez dalšího opatření založit, když z jeho obsahu nebyly zjištěny žádné skutečnosti, důvodně nasvědčující tomu, že by ze strany jmenovaných osob byly spáchány Vámi uváděné trestné činy," sdělila písemně Krausovi státní zástupkyně pro Prahu 4 Zoja Bayerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám