Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Odpovídal ředitel Národní galerie Milan Knížák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Národní galerie v Praze, šestasedmdesátiletý výtvarník Milan Knížák, se zabývá malbou, designem či sochařstvím, má za sebou i hudební, literární a publicistickou činnost. Navíc učí na Akademii výtvarných umění v Praze jako profesor Intermediální školy.

Článek

"Bylo by ostudou, kdyby má díla v Národní galerii nebyla. Ať se vám to líbí nebo ne, patřím k nejvýznamnějším českým, a nejen českým, umělcům druhé poloviny 20. století. Jsem uveden ve všech relevantních internacionálních materiálech," okomentoval kdysi svoji tvorbu pro média.

V minulosti byl aktivním iniciátorem četných happeningů. Měl víc než sto samostatných výstav, téměř po celé Evropě, ale i v Austrálii, Sýrii a USA. Jeho díla jsou v galeriích po celém světě, zejména proto, že byl jako jediný Čech členem významěné umělecké skupiny Fluxus, která změnila umění 60. let. Působila v ní i Lennonova žena Yoko Ono nebo skladatel John Cage.

Kritika jiných umělců

Zájem o happening ho přivedl i k hudbě, na přelomu 60. a 70. let vedl undergroundovou skupinu Aktual, jejímž hitem bylo Miluji jen tebe a Lenina. Pro je skupinu typické, že pracovala s hluky a její nástroje neladily.

Knížák je kontroverzní osobnost s velmi vyhraněnými názory na tvorbu dalších umělců. proto proti němu protestovali mnozí mladší tvůrci, například skupina Rafani se vykálela v galerii. Sám Knížák také vedl demonstraci proti údajně nevkusným sochám v Praze. Útočil i na pomník Olbrama Zoubka věnovaný obětem komunismu.

Kaplického knihovnu ano, ale ne na Letné

Jeho hlas zazněl i po vyhlášení výsledků na novou budovu Národní knihovny z dílny Future Systems Jana Kaplického. "Projekt Kaplického se mi osobně líbí, ale zamlouvaly se mi i jiné návrhy. Nicméně umístění na Letenské pláni by bylo nešťastné. Je to jediná nezastavěná plocha v Praze a vzhledem k tomu, že poblíž je panorama Hradčan, tak by to asi nebylo to nejlepší řešení. Kdyby podobná stavba stála jinde, mimo historické centrum, stala by se zcela jistě atrakcí," řekl v březnu.

Knížák v roce 1998 kandidoval do Senátu za ODS. Ve druhém kole voleb neuspěl. V roce 2004 chtěla za Národní stranu kandidovat do Evropského parlamentu, protože by mu ale na práci v galerii zbývalo málo času, kandidaturu stáhl.

Reklama

Související témata:

Související články

Milan Knížák se bojí o panorama Hradčan

Futuristický návrh nové Národní knihovny od britského architekta českého původu Jana Kaplického a jeho studia Future Systems, který v pátek zvítězil...

Výběr článků

Načítám