Hlavní obsah

Rudy Linka: Jazz občas musí z klubů na náměstí

Právo, Vladimír Říha

Duchovním otcem právě probíhajícího Bohemia Jazz Festivalu, který přivádí zdarma na pódia českých měst světové jazzové hvězdy, je českoamerický kytarista Rudy Linka. Linka (47 let) v 19 emigroval do Švédska, pak do USA, kde žije od roku 1985.

Článek

Stal se tam jedním z deseti nejlepších světových jazzových kytaristů. Festival začal včera v Praze na Staroměstském náměstí, kde se koná i dnes. Poté se přesune do Plzně, Prachatic a Českých Budějovic, kde v sobotu skončí.

V čem se liší letošní ročník festivalu od loňského prvního?

Podařilo se nám festival prodloužit na pět dní, a dokonce jsme v Praze naplánovali dva koncerty. Loni jsme měli hlavní hvězdy Billa Frisella a Yellowjackets, letos si mi podařilo získat další hvězdy amerického i evropského jazzu, a tak jsme museli Staroměstské náměstí zajistit na dva dny.

Jak se vám podařilo získat takové osobnosti?

Naštěstí jsou všichni v Evropě na turné, takže stačilo jim zavolat a požádat je. A protože se s nimi i osobně znám, nebyl to takový problém. Hrát zadarmo na náměstích je v USA i v Evropě, třeba ve Švédsku a Itálii, dost časté. Jazz musí občas vyjít z klubů na náměstí, aby se dostal mezi lidi. Jen potřebujete silného finančního partnera.

Jak vznikla idea vaší akce, která se také koná zdarma?

Seděl jsem v New Yorku s přáteli v jedné restauraci a pili jsme tam české pivo, které je opravdu prvotřídní. Uvědomil jsem si, že bych měl spojit české pivo symbolizující špičkovou kvalitu s kvalitním festivalem právě v České republice, který by podpořil silný partner. Od loňska vozím na česká náměstí zdarma jazzové hvězdy, často i na netradiční místa, jako je nádvoří pivovaru v Plzni, kde bude koncert ve čtvrtek. Tam je to ale i z provozních důvodů, neboť náměstí je v opravě.

Co uvidí lidé v Praze i dalších městech?

Podařilo se mi dostat do Čech mj. i tři hráče, kteří hrávali s Milesem Davisem. Altsaxofonistu Kenny Garretta a kontrabasistu Dave Hollanda. Ti zahrají v Praze, dalším bude bubeník Al Foster na závěrečném koncertu v sobotu v Českých Budějovicích.

Koho si obzvláště ceníte?

Kromě těchto tří amerického zpěváka Kurta Ellinga. Ten dnes patří k naprosté špičce a je to asi největší hvězda festivalu. Vystoupí pouze v Plzni.

Jak bude vše technicky zabezpečeno, aby nebyly dlouhé přestávky?

Máme sehraný tým 16 lidí, kteří staví pódium. To bude vždy dostatečně velké, aby na něm byly tři menší, kde se budou střídat po sobě kapely takřka bez přestávek.

Pohybujete se mezi New Yorkem a Prachaticemi, kde jste si koupil chalupu. Je zde ještě něco, co vás spojuje s Českou republikou?

Kromě hudby a přátel i rodina. Má dcera Stephanie v Praze pracuje jako novinářka v Prague Post. Je to již rozená Američanka a ve svých 17 letech je úplně jiná, než jsem byl já či naše generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám