Hlavní obsah

NOVÁ DVD: Napoleon, Životy těch druhých a Štěstí na dosah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý prázdninový týden přináší tyto DVD novinky: historický snímek Napoleon, německé drama Životy těch druhých, fascinující muzikál Farinelli, komedii Štěstí na dosah a akční snímek Boj se stínem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Životy těch druhých

Píše se rok 1984 a do pádu obávaného režimu ve Východním Německu zbývá necelých šest let. Vláda upevňuje svou pozici pomocí nemilosrdného systému monitorování a manipulace s potenciálně nebezpečnými lidmi, k čemuž využívá tajnou policii Stasi.

Věrný stoupenec režimu, kapitán Wiesler (vynikající Ulrich Mühe) se ve snaze o kariérní postup pustí do shromažďování kompromitujících důkazů proti známému divadelnímu dramatikovi Georgovi Dreymanovi a jeho atraktivní přítelkyni Christě-Marii Sielandové, která krátce předtím učarovala mocnému ministrovi kultury. Jakmile se však do světa dvou divadelních hvězd ponoří, začne být jejich životy fascinován a uvědomí si omezenost své vlastní existence.

Režisér se v kritice režimu vydává jinou cestou než smířlivá komedie Good Bye, Lenin! a s výmluvnou ironií zobrazuje úděsnou umakartovou šedivost života v "nejlepším společenském uspořádání na světě."

Das Leben der Anderen, Německo 2006, 137 min., české titulky, režie: Florian Henckel von Donnersmarck, hrají: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedecková, Ulrich Tukur, Martin Brambach ...

Napoleon

Napoleon - jedněmi oslavovaný, druhými zatracovaný. Bezpochyby ale byl jednou z největších postav novodobé evropské historie.

Historický snímek francouzského režiséra Antoina de Caunese vypráví fascinující příběh z 1. poloviny 19. století o posledních dnech velkého vojevůdce Napoleona Bonaparte. Na sklonku života je Napoleon (v podání strhujícího Philippa Torretona) spolu s pár svými přívrženci uvězněn na ostrově Svatá Helena, kde roku 1821 za poněkud záhadných okolností umírá.

Drama kombinuje známá i překvapivá fakta s mýty, obestírajícími tuto kapitolu dějin. Odhaluje lidskou tvář i slabost kdysi velmi vlivného muže, čelícího posledním okamžikům svého života v nepřátelském zajetí.

Monsieur N, Francie, Velká Británie 2003, 124 min., české titulky, režie: Antoine de Caunes, hrají: Philippe Torreton, Richard E. Grant, Jay Rodan, Elsa Zylbersteinová, Siobhan Hewlett ...

Boj se stínem

Akční drama o jednom snu, který nevyjde přesně podle představ. Mladík Artem (Denis Nikiforov) pochází z chudších poměrů a vlastně nevyniká ničím, na čem by si mohl postavit kariéru. Zatouží však po slávě, což se mu stane osudným.

Rozhodne se, že se stane boxerem, jenže před bojem o titul šampióna nastanou komplikace. Artem, který používá přezdívku Velká bílá naděje, přichází o zrak a nutně potřebuje velkou částku peněz na operaci. Se svou dívkou se při pokusu o získání peněz zapletou do vraždy mafiánského bosse. A nastává boj o to nejdůležitější, o jejich holé životy. V patách totiž mají bandu zabijáků...

Boj s tenju, Rusko 2005, 127 min., české titulky, režie: Aleksei Sidorov, hrají: Denis Nikiforov, Andrei Panin, Dmitri Shevchenko, Alexander Kuznetsov, Yelena Panovaová ...

Farinelli

Snímek režiséra Gérarda Corbiaua je nevšední biografií jedné z významných osobností evropské operní scény 18. století. Carlo Broschi, zvaný Farinelli (1705-1782), patřil mezi nejobdivovanější zpěváky své doby - sopranista, vrcholný představitel slohu bel canto, díky svému zmrzačení (byl kastrát) zvládl tři a půl oktávy, a dokázal udržet tón celou minutu. Během jeho vystoupení dokonce ženy omdlévaly.

Fascinující a nejednoznačná postava je pro autory průvodcem dobou baroka s jeho pompézností a smyslem pro efekty; hrdina si však zároveň zachovává tajemství, jež tkví v neuchopitelném umění dojímat krásou zpěvu.

Farinelliho hlas byl ve filmu vytvořen digitálně, smícháním ženského a mužského operního hlasu, aby bylo dosaženo kýženého výsledku. Atraktivitu i vizuálně pozoruhodného muzikálu umocňují herecké výkony hlavních představitelů: Stefana Dionisiho (Farinelli) a Enrica Lo Versa (Riccardo).   

Farinelli, Itálie, Belgie, Francie 1994, 106 min., režie: Gérard Corbiau, hrají: Stefano Dionisi, Enrico Lo Verso, Elsa Zylbersteinová, Pier Paolo Capponi, Omero Antonutti, Jeroen Krabbé ...

Štěstí na dosah

Americký herec Will Smith září v hlavní roli dojemného příběhu inspirovaného skutečným osudem Chrise Gardnera - sanfranciského obchodníka, který se ze všech sil snaží zajistit lepší budoucnost pro sebe, svou přítelkyni Lindu a jejich pětiletého syna Christophera (Jaden Smith - vlastní syn W. Smitha).

Přestože se Chris velmi snaží, Linda už jednoho dne nedokáže snášet permanentní stres z nedostatku peněz a oba je opustí. Chris se ale nevzdává a jeho odhodlání nakonec přináší ovoce, když dostane možnost přihlásit se na neplacenou praxi do prestižní firmy, která se zabývá prodejem akcií. Víru mu nekazí ani fakt, že v nemilosrdném programu nakonec uspěje pouze jeden z dvaceti účastníků.

Jenže bez pravidelného příjmu jsou Chris se synem brzy vystěhováni z bytu, musí spát na ulici, v útulcích pro bezdomovce, a dokonce na veřejných záchodcích. Nakonec se však z Chrise stane legenda finanční Wall Street.

The Pursuit of Happyness, USA 2006, 117 min., české titulky, režie: Gabriele Muccino, hrají: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newtonová, Kurt Fuller, Brian Howe ...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám