Hlavní obsah

Začala série koncertů Live Earth proti změnám klimatu

Série koncertů pod názvem Live Earth, jejichž smyslem je přitáhnout pozornost celé planety k hrozbám souvisejícím s klimatickými změnami, začala v sobotu v australském Sydney, poté se přesunula do japonského Tokia, londýnské Wembley a německého Hamburku. Uspořádání koncertů inspirovala kampaň bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea proti globálnímu oteplování.

Článek

V německé přístavní metropoli Hamburku zahájila koncert kolumbijská zpěvačka Shakira. Ve městě prší, občas vysvitne slunce a venku není víc než 18 stupňů.

"Zdravím Německo!" rozjížděla Shakira koncert v hamburské Nordbank aréně. Čtyřmi hity otvírala jedenáctihodinový program, ve kterém během dne hrají nebo zpívají také Enrique Iglesias, Snoop Dogg, Yusuf a celá řada německých popových a rokových hvězd. Mezi moderátory se střídá i několikanásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka v krasobruslení z let 1984 a 1988 Katarina Wittová.

Zklamáním asi je poloprázdná fotbalové aréna, kam se vejde na 45 000 diváků. Pořadatelé uvádějí, že se na koncert prodalo kolem 30 000 vstupenek. Organizátoři to přičítají špatnému počasí a také slabé propagaci.

V Londýně hráli Genesis

Londýnské Wembley, které právě před týdnem zažilo obří koncert na počest princezny Diany, bylo půl hodiny po zahájení koncertu plné o něco více než z poloviny.

Koncert zahájili Genesis. Phil Collins ale zaimprovizoval v jedné z písní Genesis tak, že se musel moderátor BBC, která koncert vysílala živě, okamžitě omluvit, protože zpěvák použil výraz, který se v Británii nesmí před 21. hodinou vysílat.

"Promluvíme všem do duše, aby se to už neopakovalo," slíbil moderátor Jonathan Ross a mnoho lidí se začalo o to více těšit na Madonnu, která považuje za věc cti použít tento výraz, kdykoli se ocitne na britských obrazovkách. Madonna by měla zazpívat píseň speciálně složenou pro Live Earth.

Po Genesis následovali například Razorlight, Snow Patrol, Beastie Boys.

V Sydney vystoupili domorodci

Úvod koncertu v Sydney obstarala skupina původních australských obyvatel, kteří za doprovodu digeridoo zatančili a zazpívali tradiční uvítání. Kmenoví náčelníci s bíle pomalovanými těly a eukalyptovými vějíři byli první z více než 150 účinkujících, kteří mají na sérii devíti koncertů vystoupit.

Po úvodním vystoupení následovala videonahrávka s pozdravem bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gorea, jehož kampaň proti globálnímu oteplování uspořádání koncertů inspirovala. "Díky, že jste sem dnes přišli a díky, že jste úplně první, kdo zahajují toto hnutí, jež má pomoci vyřešit klimatickou krizi," řekl Gore stojící před budovou Kapitolu ve Washintonu. "Užijte si program."

Na pódium poté nastoupila skupina Blue King Brown, která zahájila dlouhou řadu známých a slavných jmen, jež budou na koncertech Live Earth vystupovat a mezi nimiž nechybí například Madonna, Metallica, Red Hot Chili Peppers, Snow Patrol, Snoop Dogg, The Police či Kanye West.

Pořadatelům se nevyhnuly komplikace

Problémy a změny ovšem pokračovaly do posledních minut před zahájením prvního z koncertů. Na poslední chvíli byl v pátek mezi hostitelská města přidán Washington a v Brazílii se až ve čtvrtek podařilo vyřešit soudní spor o to, zda bude moci koncert proběhnout tak, jak je plánován.

Po Sydney převzalo koncertní štafetu japonské Tokio, kde se shromáždilo asi deset tisíc lidí. I tady diváky oslovil z videozáznamu Albert Gore. "Nyní je čas začít léčit tuto planetu," řekl a dodal, že tyto koncerty jsou začátkem tři až pět let trvající kampaně, jejímž cílem je šířit povědomí o klimatických změnách. "Naše planeta vysílá S.O.S.," prohlásil Gore s tím, že je nutné snížit emise a zpomalit globální oteplování.

"Ekologický" festival sám škodí přírodě, tvrdí kritici

Kritici nicméně tvrdí, že Live Earth nemá žádné dosažitelné cíle a naopak tím, že přesouvá hvězdy a jejich techniku z místa na místo v palivo hltajících letadlech a spotřebovává elektřinu při hudebních vystoupeních na tisícových prostranstvích může vyslat velmi smíšené poselství ohledně nutnosti šetřit energiemi.

Organizátoři se hájí, že koncerty budou "tak zelené, jak to bude možné" a spotřeba energie bude stlačena na minimum. Výnosy z prodeje vstupenek mají jít na distribuci šetrných žárovek a další opatření, která převýší emise skleníkových plynů, jež koncerty a jejich organizace vyprodukují.

Po Sydney, Tokiu, Londýně a Hamburku se koncertní šňůra přesune do Johannesburgu, Šanghaje, New Jersey, Washingtonu a Rio de Janeira. Organizátoři očekávají, že na všechny zmíněné akce, které potrvají 24 hodin, by celkem mohly dorazit nebo by je mohly sledovat v televizi, rádiu či na internetu až dvě miliardy lidí.

Mezi vystupujícími se má na dálku objevit také dosud neznámá skupina z Antarktidy, kterou pod jménem Nunatak tvoří dva inženýři, námořní biolog, meteorolog a polární vůdce z odlehlé britské výzkumné stanice. Ti předem nahráli krátké vystoupení a díky němu by se Goreovi mohlo podařit splnit slib, že u příležitosti data 7. 7.´07 uspořádá alespoň jeden koncert na každém ze sedmi kontinentů.

Název Live Earth odkazuje na podobné celosvětové benefiční akce Live Aid z roku 1985 na pomoc hladovějícím dětem v Africe a Live 8 z roku 2005 na boj s globální chudobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám