Hlavní obsah

Rock For People utopený v blátě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Festival Rock For People po celou více než desetiletou existenci pronásleduje nepřízeň počasí. Nejinak je tomu i letos. Jestliže ve středu po dešti vysvitlo slunce, ve čtvrtek opakované přeháňky postupně učinily z areálu bývalého vojenského letiště v Hradci Králové, kam se festival letos přestěhoval, moře bláta.

Článek

Opakovaný déšť a nohy tisíců návštěvníků se podepsaly zejména na prostoru před hlavní scénou, kde z bláta vykukují už jen ta nejodolnější stébla. Přeháňky byly tak časté, že prostor letiště nestačil vyschnout. Situaci komplikoval i prudký vítr. Z druhého pódia strhl zadní část a koncert se musel přerušit, protože se scéna ocitla pod vodou. Museli nastoupit pořadatelé s mopy, aby se dalo bez nebezpečí úrazu elektrickým proudem hrát dál. Kvůli nebezpečí nárazového větru také pořadatelé snížili výšku obou pódií a změnili jejich zastřešení. Páteční odpoledne však obavy nenaplnilo, dokonce vysvitlo slunce.

Ani nepřízeň počasí se však nepodepsala na zájmu diváků o kapely. Příjemně překvapily především detroitští Walls Of Jericho. Už dlouho naše pódia nezažila tak divoký hard core. Na pódium se přihnala smršť v plné síle, Walls Of Jericho hráli neuvěřitelně rychle a tvrdě, takže i nejagresivnější představitelé thrashe a deathu jako Slayer nebo Sepultura, by zůstali zírat s otevřenými ústy, že něco takového je možné. Kapele přitom vévodila zpěvačka, které překypovala energií a nasazením, jaké by jí mnozí nadupaní mužští kolegové mohli jen tiše závidět. Nejenže pobíhala po jevišti, ale hlavně měla stylový projev. Sama však kapelu za tvrdou nepovažuje: "To se může zdát jen lidem zvnějšku, kteří nevědí, o čem jsou texty. Je v nich pozitivní poselství." Uvedla také, že nemíní měnit svět, ale ukázat lidem, že nejsou sami. "Nejhorší je pocit osamělosti," dodala.

Standard odvedli i nestoři scény Sick Of It All, i když jejich projev tak tvrdý nebyl. V kondici však byli, po pódiu pobíhali a poskakovali jako za mlada, přestože za sebou měli 17hodinovou cestu z Milána. Zejména kytarista stíhal sekat jeden tvrdý akord za druhým a ještě divoce skákat.

Švédští The Hives nebyli špatní, ale na to, jak často na pódiu zmiňovali slova rock´n´roll a punk rock mohli být důraznější. Končili u příjemného retra. Zábavnější byli španělští The Locos, hrající svižné ska s politickými názory. Dělali si legraci z rockových hvězd i pučistických generálů, bohužel stejnou show předvedli už loni v Piešťanech, což je drobné zklamání.

Velkého aplausu se dočkaly i Tři sestry, protože festival je hodně zaměřen na českou scénu. V pátek festival vrcholí. Vystoupí na něm mimo jiné angličtí Toy Dolls.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Rock for People přijedou The Killers

Americká skupina The Killers, současná hvězda světové rockové scény, vystoupí na letním festivalu Rock for People. Potvrdil to jeden z pořadatelů akce Michal...

Festival Rock for People přiveze velké hvězdy

Jeden z největších a nejprestižnějších českých letních festivalů, Rock for People, bude čekat na své diváky už příští týden. Na letiště do východočeského...

Výběr článků

Načítám