Hlavní obsah

Nové knihy - Tajný život takové normální matky i Na mušce je Eisenhower

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuální knižní nabídky bychom vám rádi doporučili například humoristický román Tajný život takové normální matky, povídkovou sbírku Neila Gaimana Křehké věci nebo faktografický román Na mušce je Eisenhower. Nesmíme zapomenout ani na nový Batmanův příběh Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě.

Článek

Fiona Neill: Tajný život takové normální matky

Tajný život takové normální matky je kniha přinášející vtipný pohled na dilemata moderního manželství a mateřství, které v té či oné míře prožívá téměř každá matka na začátku jednadvacátého století.

Lucy Sweeneyová je "taková normální matka": žije se třemi syny, cholerickým manželem, vzpomínkami na slibně se rozvíjející kariéru a především s neustálým pocitem, že se schyluje k pohromě. Ta žena jako by přitahovala maléry, ba katastrofy. Už dávno zapomněla, kdy se naposledy milovali s manželem, hromada špinavého prádla, které nestíhá vyprat, již řadu let neklesá pod metr, a její nejmladší syn, toho času v batolecím věku, už několik týdnů používá místo nočníku odpadkový koš. Lucy žije v permanentním stresu. A dnes si už ani nevzpomíná, jak se vlastně stalo, že před lety vyměnila kariéru za hektický a nepříliš uspokojivý život ženy v domácnosti.

Rybka Publishers, překlad Adéla Bartlová, 328 str., váz.

Neil Gaiman: Křehké věci

Osm let poté, co ve velké Británii vyšla kniha Kouř a zrcadla (a o pět let později i u nás), nashromáždil Neil Gaiman dost povídek a jiných kratších literárních útvarů, aby se z nich dala sestavit nová sbírka. Jsou v ní strašidelné, humorné i velice zvláštní příběhy, povídky, které získaly prestižní ceny, i ty, které zatím vyšly jen v naprosto okrajových tiskovinách, na internetu nebo vůbec nikde, a obsahuje také novelu doplňující knihu Američtí bohové.

Polaris, překlad Ladislava Vojtová, Richard Podaný, 304 str., 249 Kč

Charles Whiting: Na mušce je Eisenhower

Charles Whiting je nejplodnější britský spisovatel, vydal přes dvěstě knih o druhé světové válce, kterou prožil jako voják průzkumného obrněného pluku. V této knize se věnuje opomíjené a z velké části donedávna utajované problematice úkladných vražd významných vojenských a politických osobností, jejichž smrt změnila nebo měla změnit průběh války, nebo dokonce celosvětovou situaci.

Ústřední postavou celé knihy je šéf nacistické speciální jednotky, zabiják Otto Skorzeny, únosce Mussoliniho a dalších potentátů, a hlavní pozornost je věnována jeho plánu na likvidaci tehdejšího vrchního velitele spojeneckých sil na Západě, generála Eisenhowera v průběhu německé ofenzívy v Ardenách.

Jota, 210 str., váz., 238 Kč 

Raymond Chandler: Loučení s Lennoxem

Nejslavnější představitel americké drsné školy Phil Marlowe se vrací s dalším případem, který stojí za přečtení.

Marlowe najde opilého muže, ležícího v bezvědomí před nočním klubem. Z něj se vyklube válečný veterán Terry Lennox, který má problém. Marlowe ho odveze za hranice a po návratu se dozví, že Lennoxova bohatá manželka byla minulou noc zavražděna a hlavním podezřelým se stal její uprchlý manžel. O Lennoxův osud se zajímá i Eileen Wadeová, žena populárního spisovatele, a když je zavražděn i on, Marlowe usoudí, že je to příliš mnoho náhod najednou, a začne pátrat po tom, co oba případy spojuje.

Albatros, 388 str., 249 Kč

Márína Nematová: Vězeňkyně z Teheránu

Pravdivý příběh íránské dívky odsouzené k trestu smrti začíná v roce 1982, kdy se život šestnáctileté Máríny Nematové změnil od základů. Nezávislá Márína, která vyrostla v harmonické křesťanské rodině, si ve škole stěžovala na skutečnost, že hodiny matematiky nahradilo studium Koránu. Jedné pozdní noci byla zajata, převezena do neblaze proslulé věznice Evin, vyslýchána, krutě mučena a posléze odsouzena k smrti.

Těsně před popravou ji zachránil vězeňský dozorce Ali, který využil kontaktů svého otce s ajatolláhem Chomejním, a trest smrti byl změněn na doživotní vězení. Věznitel se stal dívčiným manželem. Jednoho večera byl Ali zastřelen nepřátelským revolučním oddílem. Zemřel v Márínině náručí. I po této události byl Márínin život velmi dramatický.

Jota, 336 str., váz.,  278 Kč

Grant Morrison, Dave McKean: Batman, Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě

Arkham stvořil legendární komiksový scenárista Grant Morrison a malbu má na svědomí Dave McKean. Spolu dali dohromady kontroverzní a makabrózní příběh, ve které se musí Batman střetnout nejen se svými největšími protivníky, ale i se svými vnitřními démony.

V roce 1920, krátce po smrti své šílené matky, začíná měnit brilantní psycholog Amadeus Arkham svůj rodný dům v ústav pro léčení mentálně chorých. Netuší, že tím se daly do pohybu události, které budou mít děsivé následky. I pro něj. O víc než půl století později je Akrhamův ústav pro duševně narušené zločince temné, do stínů ponořené místo plné úzkých chodeb. Místo nočních můr, hádanka z kamene a trámů, která zůstává stále nezodpovězená. Celé roky byli do těchto klaustrofobických zdí zavírání duševně i tělesně narušení Batmanovi protivníci. Ve vypolstrovaných celách i neosvětlených kobkách zuřili, plánovali, a snili o okamžiku, kdy se jim podaří dobýt a svrhnout svět rozumu. Pod Jokerovým vedením připravili smrtící hru pro člověka, který může za jejich uvěznění. Pro Batmana....

Crew, překlad Štěpán Kopřiva, 128 str., váz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám