Hlavní obsah

Front Line Assembly míří na Rock For People

– PRAHA
Novinky,

Jedním z hostů festivalu Rock For People je kanadská skupina Front Line Assembly, která se věnuje syrové elektronické hudbě a industriálu. Soubor založil v polovině osmdesátých let zpěvák Bill Leeb a hráč na elektronické nástroje Rhys Fulber. Leeb odpověděl před středečním vystoupením Novinkám na několik otázek.

Článek

Jak jste spokojen se svou kariérou?

Už první kapela, se kterou jsem začínal, Skinny Puppy, se prosadila hned se svou první deskou. Ovlivnili jsme snad půlku Německa. A dosud je řada lidí, kteří se hlásí ke Skinny Puppy a Front Line Assembly. Ovlivnili jsme i Nine Inch Nails a Marilyna Mansona, což je pro mě důležité

Proč jste se v půlce 90. let na desce Millennium odklonili od čisté elektroniky a využili zvuku zkreslených kytar?

Já i Rhys posloucháme nejrůznější druhy hudby, pop, metal i hip hop. Pokud je něco zajímavého, nestarám se o žánr. Inspiruji se co nejvíce elementy. Nemusím nutně mít rád heavymetalovou image na to, aby se mi líbil zvuk metalových kytar. Mohu si vypůjčovat a krást zajímavé prvky odkud jen chci, protože nejsem kytarista, který hraje jen na kytaru, ale používám sampler, takže můžu používat elektroniku, zvuk symfonického orchestru i kytary.

Když bude malíř používat jen dvě barvy, budou jeho obrazy brzy nudné, budou se opakovat, takže bude muset rozšířit paletu. A my rozšiřujeme paletu zvuků.

Proč jste založil tolik pobočných projektů, které měly mnohdy skoro stejné složení jako mateřský soubor?

Nikdy jsem nebyl zaměstnaný, takže jsem měl dost času. A s Rhysem jsme si už na začátku řekli, že jediný způsob, jak můžeme pracovat, vydělávat a vyvíjet se, je vytvářet tolik hudby, kolik jen můžeme. A to nelze pořád se stejnými lidmi. Při každé spolupráci se vždy něco naučíte, takže se postupně zlepšujete. Ale i když mluvím o tom, že jsme si takto vydělávali, nic jsme neudělali jen pro peníze. Ani Delerium, které nám přineslo největší úspěch, píseň Silence se stala celosvětovým hitem a prodalo se dva milióny kusů, takže bychom už mohli jen odpočívat.

Rock For People

Festival Rock For People se letos poprvé koná v Hradci Králové od 4. do 6. července. Pro nedočkavé je připraven program už v úterý. Hlavními hvězdami jsou americké skupiny Killers, britští Basement Jaxx a švédští The Hives.

Početně bude zastoupen punk a hard core, vystoupí Toy Dools, NoMeansNo i Sick Of It All. Dále se představí elektroindustriální Front Line Assemby z kanady nebo populární Levellers.

Chybět nebudou ani čeští interpreti Divokej Bill, Chinaski. Kryštof a Hana Hegerová nebo Subnshine, kterých vystoupí na devadesát. Zahraničních hostů bude 35.

Reklama

Související témata:

Související články

Front Line Assembly vystoupí v Praze

Legendární představitelé industriální elektroniky, vancouverští Front Line Assembly vystoupí v pátek v pražském Abatonu v rámci turné k letošníku albu...

Na Rock for People přijedou The Killers

Americká skupina The Killers, současná hvězda světové rockové scény, vystoupí na letním festivalu Rock for People. Potvrdil to jeden z pořadatelů akce Michal...

Výběr článků

Načítám