Hlavní obsah

Psí koberec a tužka vbodnutá do duše

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinům konceptualismu je věnován jeden z exponátů mezinárodní přehlídky současného výtvarného umění Praguebiennale 3, pořádané mezinárodním časopisem Flash Art v bývalé tovární hale v pražském Karlíně.

Článek

Stříbrný automobil s pneumatikou probodnutou obyčejnou dřevěnou tužkou vystavuje mezi dvěma stovkami umělců, z nichž se značná část věnuje právě konceptuálním projektům, anonymní skupina reality.art@seznam.cz složená ze tří nezávisle pracujících osobností. Objekt je součástí sekce Glocal Outsiders kurátorů Jiřího Davida a Vasila Artamonova, která představuje několik generací tuzemské výtvarné scény včetně nejmladších tvůrců a zahraničních umělců tvořících v Česku.

Ještě provokativněji než zmíněná ironická poťouchlost na adresu současného výtvarného provozu vyznívá práce Ondřeje Brodyho a Kristofera Paetaua - předložka ze psí kůže nazvaná Psí koberec (taxidermia), ale nakonec i obrys dřevěné židle vystřílený broky do zdi od Jána Mančušky.

"Může se zdát, že se v pracích mladých umělců setkáváme, u každého z nich trochu jinak, s vědomou ztrátou tzv. velkých témat, cílů, ideologií. Přesto jejich práce vycházejí z vědomí sociálních, politických a ekologických problémů. Nahlížejí je však s odstupem a zároveň skrz osobní zkušenost," komentují kurátoři svoji kolekci v doprovodném katalogu. Glocal Outsiders je jednou z 22 sekcí bienále. Letos se přehlídka zaměřila především na umění Rumunska a pobaltských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám