Hlavní obsah

Nové knihy - Ruiny i Smlouva s ďáblem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předprázdninovém přehlednu knižních novinek vám doporučujeme několik napínavých titulů, které vám zpříjemní letní volné dny.

Článek

Smith Scott: Ruiny

Scott Smith, proslul již debutovým thrillerem Jednoduchý plán z roku 1993. Jeho popularita mezi fanoušky napínavých příběhů ještě více vzrostla, když za filmový scénář, který si sám podle kultovní knihy napsal, získal o pět let později prestižního Oscara.

Po tvůrčí odmlce se nyní vrací s dlouho očekávaným hororem Ruiny, aby ukázal, že je skutečným mistrem žánru s vypravěčskými schopnostmi, díky nimž Stephen King četbu románu přirovnal k jedinému dlouhému výkřiku hrůzy.

Několik přátel se v mexické džungli dostane do situace, o níž se jim nezdálo ani v nejčernějších snech. Jsou uvězněni na pahorku uprostřed zakázané mýtiny zjišťují, že liány, které je obklopují, mezi sebou dokáží komunikovat, napodobovat zvuky i lidské hlasy, předvídat, plánovat - a chladnokrevně zabíjet.

Knižní klub, překlad Pavel Medek, 432 str., váz.,. 249 Kč

Šmíd Jan: Smlouva s ďáblem / Upíři

Dva podobně laděné příběhy Jana Šmída stojí na pomezí černého humoru a crazy detektivky. Zatímco ve Smlouvě s ďáblem jde ještě o "nevinný" příběh účetního v realitní kanceláři, který by zůstal uvázán u svého zaměstnání až do důchodu, kdyby mu nepomohla právě ona smlouva.

Upíři jsou divočejší a mají v jádru i vědeckofantastický námět o zmrazování lidí, kteří trpí nadbytkem peněz a chtějí se dočkat druhého života v lepší době. Ale vůbec je to neochraňuje před hloupostí. Stačí, když je někdo přesvědčí, že za peníze si lze koupit všechno, že peníze je možné užívat i po smrti.

Šulc - Švarc, 304  str., váz., 219 Kč

Matt Rubinstein: Tajemství pergamenu

V jádru tohoto znepokojujícího napínavého románu a literárního milostného příběhu leží prastarý rukopis, psaný v zapomenutém jazyce.

Překladatel a jazykový expert Jack narazí v kryptě starého kamenného kostela v Sydney na ukrytý rukopis. Je psán tajemným písmem, obsahuje podivné ilustrace, a cosi v něm naznačuje  velká tajemství. Beth, dívka, se kterou Jack chodí, věří, že tento rukopis obsahuje odpovědi na otázky ohledně jejího mrtvého otce.

Jack má ale podezření, že rukopis skrývá něco mnohem většího. Je to snad něčí žertík, nějaký tajný kód - nebo je to nějaký zapomenutý jazyk? Jak je vlastně starý? Co vlastně skrývá? A co leží za jeho schopností přivlastnit si ty, kteří ho najdou?

Jota, váz., 324 str.,288 Kč 

Giulio Leoni: Záhady světla

Záhady světla navazují na předchozí Leoniho knihu Záhady mozaiky, v níž Dante Alighieri v úřadu městského priora odhaluje vraha slavného mozaikáře - a posléze původce celé série vražd . Setkává se rovněž s bizarními postavami, které později popíše v oddíle Peklo své Božské komedie.

Píše se rok 1300 a v renesanční Florencii se pětatřicetiletý básník Dante Alighieri chystá odevzdat insignie městského priora, jelikož v tomto úřadu co nevidět skončí. Zbývá mu doslova několik hodin, když je náhle povolán k řece Arno, v jejíchž bažinách uvízla galéra, která připlula neznámo odkud. Dante loď prozkoumá a na palubě a v podpalubí objeví na sto mrtvých lidských těl a mezi nimi neznámý rozbitý přístroj. Ten se potom stává ústředním bodem děje a příčinou dalších násilných úmrtí.

Metafora, váz., 288 str., 299 Kč

Nick Renninson: Sherlock Holmes - životopis

Lze vůbec napsat životopis fiktivní osoby? Zřejmě ano, protože Nick Rennison, redaktor a spisovatel, který propadl Sherlocku Holmesovi už jako chlapec, to dokázal.

Autor ve svém díle zkoumá záznamy Johna Watsona o slavném detektivovi a doplňuje je dalšími dobovými prameny. Vytváří portrét tohoto pozoruhodného muže přímo pod zvětšovacím sklem. Odhaluje a pečlivě dokumentuje Holmesův vliv nejen na kriminální ale i politickou scénu pozdního devatenáctého století. Zodpovídá při tom mnoho otázek, jež si detektivovi příznivci stále kladou. Odhaluje jeho osobní život a popisuje jeho přátelství se slavnými osobnostmi jeho doby, znovu vytváří tajný detektivův život i podivnosti časů, v nichž se jeho osudové peripetie odehrávaly.

Baronet, překlad Ludmila Havlíková, 288 str., váz., 239 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám