Hlavní obsah

Čech se stal v Británii nejlepším mladým portrétistou roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nejlepším umělcem do 30 let v britské soutěži o nejlepší portrét roku BP Portrait Award se stal český malíř Hynek Martinec. Akce se zúčastnilo přes 1800 malířů z celého světa a koná se v prostorách Národní galerie v Londýně.

Článek

Výsledky ve středu večer vyhlásila bývalá žena zpěváka Micka Jaggera Bianca Jaggerová v prostorách Národní galerie v Londýně, jež akci zaštiťuje. Hlavní cenu a také odměnu ve výši 25 000 liber (asi milión Kč) si odnesl šedesátiletý britský malíř Paul Elmsley za portrét umělce Michaela Simpsona.

Martinec si za svůj portrét s názvem Zuzana odnese finanční ohodnocení ve výši 5000 liber (asi 165 000 Kč). Jeho obraz bude až do září vystaven v britské Národní portrétní galerii, jež je součástí londýnské Národní galerie.

Uspěl s fotografií přítelkyně

Porota portrét ocenila za fotografickou přesnost, s níž zachycuje ženskou tvář. Martinec v kategorii nejlepšího mladého umělce porazil Švéda Johana Anderssona, který se spolu s českým umělcem a dalšími třemi probojoval mezi finalisty.

"Jsem tomu velice rád, že jsem se probojoval tak vysoko, teď je to pro mne obrovská šance," řekl Martinec, který prý chce nyní žít a pracovat v britské metropoli.

Portrét Zuzana, vytvořený technikou akryl na plátně, zachycuje Martincovu přítelkyni Zuzanu Jungmannovou v umělcově pařížském ateliéru. "Pracoval jsem na něm v Paříži intenzivně půl roku. Tehdy jsem nedělal nic jiného," uvedl Martinec.

Na svých webových stránkách mladý umělec uvádí, že v jedenácti letech vyhrál svoji první výtvarnou soutěž v Náchodě. Od té doby studoval kresbu a malířství pod vedením ak. malířů Vladimíra Rocmana a Josefa Ducháče.  V roce 2003 získal na AVU ateliérovou cenu za nejlepšího studenta roku.

Jeho práce jsou zastoupeny v Národní Galerii v Praze, v British Museum v Londýně a v soukromých sbírkách v České republice, v Anglii, v USA a v Rakousku. V současné době žije a pracuje v Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám