Hlavní obsah

Nové knihy - Hotel svět i Ludmilina lámaná angličtina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi novinkami v knihkupectvích nejdete například Hotel svět britské autorky Ali Smithové, absurdní román Ludmilina lámaná angličtina od DBC Pierra nebo unikátní projekt Comics - Stručné dějiny od Milana Krumla

Článek

Ali Smithová: Hotel svět

Britská autorka Ali Smithová se českému čtenáři představila poprvé v roce 2005 výborem Jiné povídky a jiné povídky. V próze Hotel svět přivádí svůj osobitý styl poutající nápaditostí, poetičností, vtipem i hloubkou k ještě vybroušenější dokonalosti.

Pětice hlasů po řadě vypráví v pěti časových rovinách o jednom skončeném životě. Každý promlouvá jakoby jiným jazykem, jinak zachycuje život žitý a skončený v hotelu, zmenšeném odrazu světa, poodkrývá jiné střípky skládající se do obrazu, kterému úplnou podobu dává až hlas šestý, jímž je čtenářovo vnímání. Vyprávění se čte jedním dechem jako napínavá báseň v próze, lehce plynoucí a přitom pronikající hluboko, ponechávající dostatečný prostor čtenáři, jeho pohledu a duši.

Argo, překlad Petra Kůsová, 156 str., váz.

DBC Pierre: Ludmilina lámaná angličtina

Pierre DBC se nejprve proslavil jako designér a autor obrázkových příběhů, nyní se ale naplno věnuje psaní. Po jeho prvním románu Vernon God little vydaném v roce 2003 si získal celosvětovou pozornost čtenářů.

Chlapci Blair a Gordon, se narodili jako siamská dvojčata a byli odděleni až v dospělosti. Silnější a rozhodnější Blair si vyhlédne na internetu kráskou dívku odkudsi z Východu a rozhodne se, ze si ji přiveze do Londýna.

Při charakteristice Pierrova románu se nelze vyhnout označení absurdní či surreálný. Jako by autor pozoroval realitu západního i postsovětského prostoru skrze zakřivenou čočku: kulisy i rekvizity zhruba sedí, ovšem co se v nich odehrává, přijde člověku stěží uvěřitelné. A přesně tím autor přitahuje pozornost: bláznivá a mnohdy logicky pokulhávající tragikomedie, bezohledný černý humor, těžko přijatelné scény.

Odeon, 288 str., 229 Kč

Max Gallo: Vojákův plášť

Ve své velkolepé historické fresce Křesťané vypráví světoznámý francouzský prozaik Max Gallo nejen o počátcích zrodu křesťanské Francie, ale i o úsvitu moderní evropské civilizace. Těžištěm jsou postavy Martina, prvního galského věrozvěsta, Chlodvíka, prvního křesťanského krále a sjednotitele galských kmenů, a Bernarda, zakladatele řádu cisterciáků.

V prvním díle trilogie Křesťané se tribun Julius a jeho syn Antonius názorově rozcházejí: jsou stoupenci dvou světů, které se střetávají, každý se snaží dostat toho druhého na svou stranu. Jeden je připoután k antické tradici a druhý k nové víře. Jejich hádky se točí především kolem života svatého Martina. Antonius, Martinův žák, je umučen poté, co zachrání svého otce Julia z rukou barbarů. Ten se po synově oběti připojí ke spravedlivé víře a stane se z něho poustevník.

Mladá fronta, 259 Kč, váz., 224 str.

Patricia Cornwellová: Predátor

Predátor je další ze vzrušujících příběhů doktorky Kay Scarpettové. Soudní patoložka Scarpettová společně se svým týmem postupně odhaluje souvislosti mezi několika hrůznými zločiny a pravděpodobnými pachateli.

Zatímco uvězněný psychopat provokuje doznáními, která můžou být smyšlená, počet úchylných vrahů pobíhajících na svobodě jako by neustále narůstal. Jde o náhodu, nebo jsou jednotlivé události vzájemně propojené? A dokáže moderní výzkum lidského mozku prozradit něco o metodách stále unikajícího psychopata?

Knižní klub, 368 str., 249 Kč

Milan Kruml: Comics - Stručné dějiny

Tato kniha je první publikací seznamující čtenáře v České republice s historií světového comicsu. Její autor, Milan Kruml, si vzal za cíl nelehký úkol seznámit čtenáře s více než stoletou historií tohoto žánru. Kniha proto vznikala dlouhých sedm let.

Česká republika po komunistickém puči v roce 1948 ztratila kontakt se světovým comicsem na více jak čtyřicet let. V té době existovaly pro comicsuchtivé čtenáře pouze Rychlé šípy, sporadické pokusy v Sedmičce pionýrů (nedokončená část Asterixe), Pionýrské stezce (např. Major Zeman), Mladém světě (např. Lips Tulian), zadní strana časopisu ABC a jako jediný výhradně comicsový časopis, byť pro nejmladší čtenáře, Čtyřlístek. Přesto všechno se v našich tiskárnách (např. Svoboda) tiskly comicsy pro zahraniční vydavatele. Mezeru v comisových vědomostech čtenářů se příliš nepokoušeli zacelit ani polistopadoví vydavatelé....

Comics Centrum, 320 str., váz., 699 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám