Hlavní obsah

Celuloidový průvodce "Velkým jablkem"

Právo, Andrea Koch (New York)
NEW YORK

Nemusíme opustit ani naše rodné Čechy, a přesto se můžeme o New Yorku dozvědět téměř všechno. Díly kinu a televizi. Na stejné myšlence je založená i výstava: "Celluloid Skyline: New York and the Movies" v newyorské Vanderbilt Hall.

Článek

S nápadem vystavit  filmy, fotografie, filmové poutače či filmové rekvizity, které souvisí s Velkým jablkem, jak se New Yorku také říká, přišel James Sanders, který na podobné téma napsal v roce 2001 i stejnojmennou knihu.

Výstava, kterou si mohou prohlédnout návštěvníci do 22. června ve Vanderbilt Hall newyorského nádraží Grand Central, není jen o architektuře a proměnách města. Je rovněž o duchu této multikulturní metropole.

Hepburnová s Williamsem

Filmy promítané na obřích obrazovkách dávají zájemcům možnost vstoupit přímo do děje. A tak se třeba s Audrey Hepburnovou můžete svézt taxikem a zajít si s ní na "Snídani u Tiffanyho", nebo společně s Robinem Williamsem učit bezdomovce v Central Parku zpívat (Král rybář). Slavné záběry na nejvyšším newyorském mrakodrapu Empire State Building s King Kongem nás zase hravě přenesou do 30. let.

Ve filmech se na New York lze podívat ze zcela jiné perspektivy, kterou jako obyčejní turisté nikdy nezažijeme. Zkusil už někdo třeba létat nad městem jako Batman, nebo šplhat po mrakodrapech jako Spiderman? Spousta z nás by na to zřejmě neměla odvahu.

New York má ve filmu tisíce podob a v terminálu Grand Central je lze poznat za chvíli lépe než turista. Když si pak po návštěvě výstavy skutečně projdete město mrakodrapů, bude vám připadat víc než důvěrně známé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám