Hlavní obsah

Pojmenovat si touhu není jen tak

Svět žen fascinuje prozaika Ivana Klímu od počátku jeho literární dráhy. Osamění, otázky partnerské komunikace, pojmenování vlastních tužeb, to vše v jeho podání získává rozměr existenciálního tématu. Podobně i v nové sbírce s maličko temným názvem Miláčkové chřestýši a jiné ženské horory.

Článek

Hrdinkami jsou mladá dívka bez sebevědomí, žena, která nejlepší léta života věnovala manželovi, dětem a péči o stárnoucí rodiče, manželka, které přivede muž do bytu milenku, aby ji vystřídala, atd. Pokaždé je to originální situace, z nichž občas opravdu mrazí.

"Neštěstí se vkrade, ani nezaklepe," říká postava jedné povídky a symbolizuje tak nástrahy osudu, které na Klímovy hrdinky číhají. Jednoduše načrtne situaci, nejčastěji přímo nějakou akcí, a čtenář se okamžitě dostává do centra dění. Žádné zdlouhavé expozice, tajemství je ale přítomno všude, minimálně tušené.

Předcházející zážitky postav poznává i díky jejich vnitřním monologům. Sobě se svěřují s tajnými přáními, sobě si stýskají, co vše se v životě nepovedlo. Hlavně co všechno by ještě rády zažily. Pojmenovat si vlastní touhu, přání není totiž tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Je opravdu největší potřebou "žít v lásce", jak svůj sen pojmenovává mladá žena?

Milenci na jednu noc

Příběhy mileneckých dvojic, které si zpravidla něco nalhávají nebo si lžou navzájem, připomínají Klímův povídkových soubor Milenci na jednu noc.

Je zajímavé, nakolik autora oslovuje svět zvířat. Chřestýš a další hadi, které chová záhadný muž stavějící na odiv své vdovství, obluda z jezírka, která utrápenou ženu vrátí do reality, to všechno jsou motivy, s nimiž si zahrává. Možná je to víc než jen bezděčné připomenutí, že jsme my sami součástí světa zvířat, spojeni se živou přírodou víc, než se nám líbí.

Je dobře, že se Klíma vrátil k povídkám o lidských trampotách. Jeho pohled na svět politiky v posledním románu Premiér a anděl poskytl možnost vybrat si, kterou postavu člověk z jeho nabídky přijímá a kterou opovrhuje. Poznat, koho si v dnešním světě váží a proč.

V pestrém spektru hrdinů nové sbírky povídek vznikl vlastně také osobitý pohled na realitu. Lidé z různých prostředí, s odlišnými zkušenostmi i ambicemi jsou tak svérázným pohledem na náš život.

Ivan Klíma: Miláčkové chřestýši a jiné ženské horory

Academia, 166 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám