Hlavní obsah

Pokud nebude na kulturu víc peněz, ministr odstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by ministerstvo kultury nedostalo víc peněz do svého rozpočtu, jeho šéf Václav Jehlička (KDU-ČSL) by odstoupil z funkce. Uvedl to v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie.

Článek

"Já jsem nepřišel jako ministr likvidátor," řekl ministr kultury, jehož rozpočet je postižen krácením výdajů. V návrhu rozpočtu na příští rok vláda počítá s výdaji na kulturu ve výši 6,7 miliardy korun, což je asi o 1,2 miliardy korun méně než v letošním roce. Pokud by sněmovna vládní návrh v této podobě přijala, mohla by být ohrožena realizace řady významných kulturních akcí v oblasti živého umění.

Situaci v kultuře budou tento měsíc řešit vládní koaliční strany, sejde se koaliční devítka. Jehlička věří, že peníze navíc do kultury získá.

Pokud by pro svůj resort nezískal více peněz, tak by z ministerstva odešel, protože by tam neměl co dělat. Připomněl, že při svém nástupu do vlády avizoval, že bude usilovat o více peněz pro svůj úřad.

Jehličkův předchůdce Vítězslav Jandák (ČSSD) uvedl, že kultura je neustále odsouvána do pozadí. Soudí, že ODS by ministerstvo kultury nejraději zrušila. Jehlička to ale odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám